Ítéletidő Csinódban

Június 22-én, péntek délután hirtelen olyan vihar és felhőszakadás támadt, ami itt rég nem látott árvizet eredményezett. Legutóbb 1975-ben éltek át hasonlót a helybeliek. Kezdetben diónyi nagyságú jegek hulltak, majd olyan sűrű eső, hogy látni is alig lehetett. Percek alatt folyónyira duzzadt az amúgy csermelynél alig nagyobb patakunk. A pusztítás az Őrház-patak mentén élőket érintette,a település többi részén nem voltak károk.

A_viz_szalad_a_ko_marad
“A víz halad, a kő marad…”

Június 17-én múlt hét éve, hogy felköltöztünk a csinódi tanyára. Ezalatt sok mindent megtapasztaltunk. Volt egyméteres hó, -27 C fokos hideg, orkán erejű szél, medvetámadás, farkasjárás és még sok jó és kevésbé élvezetes tapasztalatunk.

E a mostani nagy víz elvitt öt kisebb és a település központjában lévő, a külvilággal összeköttetést jelentő hidat is.

Sok kaszálót öntött el az ár. Nagyobb állatok, szerencsére, nem vesztek oda, de sok gazdaságól elsodorta a tyúkokat és a csirkéket. Nálunk a vendégházba folyt be a víz, de már szárad az épület.

Hid_nelkül_maradt_a_porta
Híd nélkül maradt porta

Emberben nem esett kár, a központi hidat a megyei tanács megbízásából hétfőn ideiglenesen cementkarikákkal pótolják. Fent járt a településen a megyei tanács elnöke és a község alpolgármestere. Másnap, szombaton sokáig nem volt villanyáram, de vasárnap ,ár minden a megszokott kerékvágásban zajlott.

az_utca_folyava_valtozott
Az utca folyóvá változott

A kápolnában hálát adtunk Istennek, hogy nem lett nagyobb bajunk.

A nagy víz lezúdult, de a kövek maradtak és mi is maradtunk, maradunk. Egyelőre az utcánk, valamint a temető felé és Lesődbe vezető utak alig járhatók, de lassan ezek is rendbe teszik az illetékes hatóságok és a helyiek.

Istennek legyen hála, hogy ezen a szép vasárnapon, Keresztelő Szent János napján, a balesetem negyedik évfordulóján gyönyörűen süt a Nap.

Címképen: az elpusztult központi híd – a szerző felvétele.

Sepsiszéki Nagy Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.