Fekete-Körös-völgyi magyar vértanúság

Gábor Ferenc négy kötetben foglalta össze a Belényesi-medencében élő magyarság múltszázadi tragédiáját. A szerző a huszadik század legsúlyosabban megpróbált székely-magyar vértanú falujában, Köröstárkányban született, és ma is ott él. Csak az általános iskolát végezte magyar nyelven, a Belényesi-medencét körülvevő román falvak tengerében, ebben a székely gyökereit ma is őrző színmagyar településen. Szakmát román nyelvű iskolában tanult, majd 1985-ben a rézbányai (Băiţa, falu Bihar megyében) uránbányába szegődött, ahol vájárként tizenöt évet dolgozott. Írásai viszonylag fiatalon bekövetkezett nyugdíjaztatása után jelennek meg.

Gábor Ferenc elévülhetetlen érdeme, hogy – egyéb munkái mellett – négy kötetben tárta fel a Fekete-Körös-völgyében elhelyezkedő magyar falvak vértanúságát: az Életem viharának emlékére – az 1919 húsvétján történt köröstárkányi (Tărcaia, falu Bihar megyében) vérengzés, a Mert magyar vagy! – a kisnyégerfalvi (Grădinari, falu Bihar megyében) magyarírtás, az Isten se akarja… – az 1944 szeptemberében történt magyarremetei (Remetea, falu Bihar megyében) vérengzés és az Írmagja se maradjon – pedig a gyantai (Ginta – falu Bihar megyében) vérengzés dokumentumait dolgozza fel.

Ugyancsak Gábor Ferenc érdeme a köröstárkányi vértanúk emlékhelyének kialakítása 1997 és 1999 között. Ez volt az első romániai, köztéren létrehozott, magyar áldozatokat idéző emlékmű. Jellemző módon akkor sem az RMDSZ, sem a magyar állam nem támogatta, dacára annak, hogy Gábor Ferenc a helyi RMDSZ elnöke volt. Egyedül a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) Erdélyi Társasága karolta fel, és nyújtott az emlékmű megvalósításához anyagi támogatást. Gábor Ferenc ma az MVSZ Erdélyi Tanácsának elnöke.

A négy kötet bemutatójára a székelyudvarhelyi Művelődési Ház oszlopos termében kerül sor, június 21-én, 18.00 órától kezdődően.

Címkép: Nyugatijelen.com

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.