HORVÁTH BÁLINT zeneszerzői estje – KOLOZSVÁR

Horváth Bálint budapesti zeneszerző, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa és a budapesti Weiner Leó Konzervatórium tanára szerzői estjére kerül sor 2018. június 20-án, szerdán, 18.30 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

A fiatal komponista műveit már két korábbi est alkalmával, valamint a ZeneSzó beszélgető-sorozat keretein belül is hallhatta a Györkös-ház közönsége. Ez alkalommal főként újabb műveit hozta el: DEAC No. 3-4, Suite, Két dal Orbán Ottó verseire, Lento, Vízbe dobott kő, ám néhány régebbi zongorakíséretes dal is elhangzik majd.

Az est közreműködői: Juhász Orsolya Anna szoprán (Budapest), akinek hangját már az előző esteken is megcsodálhattuk, Réman Zsófia (fuvola, altfuvola), aki kolozsváriként jelenleg Budapesten működik szólistaként és rangos együttesek tagjaként. Zongorán maga a szerző játszik.

Horváth Bálint zeneszerző

1986-ban született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Fekete Győr István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Orbán György tanítványa volt. Kitüntetéses egyetemi diplomáját 2010-ben vehette kézbe. A DLA (Doctor of Liberal Arts) doktori fokozatot 2016 júniusában szerezte meg A kolinda és megjelenési formái a huszadik század román és magyar műzenéjében című tézissel, amelynek programvezetője Jeney Zoltán, témavezetője Vikárius László volt. Szóló-, kamarazenei, szimfonikus zenekarra írott és színpadi művei elhangoztak a legtöbb magyarországi kortárs zenei fórumon: a Budapesti Őszi Fesztiválon, a szombathelyi Bartók Fesztiválon, a Mini Fesztiválon, a szegedi Vántus István Kortárszenei Napokon, a Magyar Rádióban és a Zeneakadémia rendezvényein; többek között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Concerto Budapest, a THReNSeMBle, a New York-i New Juilliard Ensemble, vagy a kolozsvári Ansamblul AdHOC előadásában. 2014-től a budapesti Weiner Leó Konzervatórium zeneszerzés-tanára, 2016-tól pedig a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen zeneelméletet, formatant és szolfézst oktat. 2014-től az Editio Musica Budapest szerkesztője, külső munkatársa. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorjelöltjeként disszertációját román kolindák alapján készült zeneszerzői feldolgozásokból írja. 2012-ben és 2014-ben egy-egy fél évet Kolozsváron töltött, a Gheorghe Dima Zeneakadémián Adrian Pop irányításával végezte munkáját. 2004-ben az Országos Bartók Béla Zeneszerzésverseny első helyezettje, azóta is számos országos pályázat díjazottja.

Juhász Orsolya Anna kóruskarnagy, énekművész 

1986-ban született Budapesten. A budapesti Városmajori Gimnázium ének-zene tagozatán végzett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetében Szolfézs-zeneelmélet tanárként és Karvezetőként nyert képesítést 2008-ban, amelyet 2011-ben Kóruskarnagy-művész-szakos diplomával egészített ki.

Juhasz_Orsolya_Anna
Juhász Orsolya Anna – Gosztom Gergő felvétele

Működött a Magyar Rádió Gyermekkórusa asszisztenseként, szolfézst és zeneelméletet tanított a Kittenberger Kálmán Művészeti Iskolában és a Weiner Leó Konzervatóriumban. Alapító karnagyként vezette a nagymarosi Maroska Gyermekkórust és – jelenleg is – a Nagymarosi Férfikart. Interaktív zenei foglalkozásokat vezet a budapesti Művészetek Palotájában. Nemzetközi kurzusok résztvevője volt és folyamatosan dolgozik együtt kortárs zeneszerzőkkel, nevéhez számos ősbemutató kötődik.

Réman Zsófia fuvolaművész 

Tíz évesen kezdett fuvolázni a kolozsvári Sigismund Toduta Zenelíceumban, Vasile Gocan tanítványaként. 2015-ben a győri Varga Tibor Zeneművészeti Intézet fuvolaművészi mesterszakán Jóföldi Anett és Ittzés Gergely növendékeként diplomázott.

reman_zsofia
Réman Zsófia – Fotó: Flautett.hu

2014-ben féléves részképzéssel Németországban tanult Michael Faust és Udo Mertens osztályában. 2016-ban a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen zeneművész-tanári diplomát szerzett.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!

emkegyorkoshaz@yahoo.com
Kós Katalin: +4-0766 294646, Vincze László: +4-0744 699616
400015 Kolozsvár, str. Republicii/Majális u. 5.
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

EMKE_logo

A Györkös-Mányi Albert Emlékház közlése nyomán.

Címkép: Reggeli Újság

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.