SZOLOKMA – Célegyenesben a Sóvidék Népviseletben II.

Sajtótájékoztatót tartott a program szervezőcsoportja. A különböző médiumok jelenlévő képviselőinek elmondták, hogy szombaton, június 16-án mintegy 120 népviseletbe öltözött résztvevőt várnak Szolokmába, és legalább ugyanennyi környékbeli “civilruhás” érdeklődőt. A népviseleti találkozó a két Homoród-mentén, illetve a sóvidéki régióban is jól bejáratott koreográfia mentén zajlik majd.

Sovidek nepviseletben 2018 plakat.jpg

A falu központjában levő kis téren, a református templomban és művelődési házban zajló rendezvényre Szencsed, Fenyőkút, Pálpataka, Korond, Atyha, Alsósófalva, Felsősófalva, Parajd, Szováta, Sóvárad, Kibéd, Makfalva, Siklód és – természetesen – Szolokma, valamint a szomszédos községek és települések képviselőit várják és fogadják.

Szolokma_meghivo

Sovidek nepviseletben 2018 meghivo hat.jpgAz ismert időbeosztás mentén zajlanak majd az események: 10.00 és 11.00 óra között érkezés-regisztrálás az iskola udvarán, 11.00 órától felvonulás a központig, majd ökumenikus istentisztelet a helyi református templomban. Az istentisztelet után közös fotó készítése a hősök emlékművénél a népviseletbe öltözött vendégekkel és a szervezőkkel. Körülbelül 12.20-kor ünnepélyes megnyitó – Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Vass Imre, Makfalva község polgármestere szól az egybegyűltekhez; Simó Márton, az Élő Székelyföld Munkacsoport elnöke megnyitja az Őseink viseletben fotókiállítást, majd a Kárpát-medencei népviseletek című kiállítás bemutatására kerül sor és dr. Miklós Zoltán néprajzkutató, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatójának Életmód és lakáskultúra változása a Sóvidéken című előadása következik.

DSC07390
Mihály János történész, az NSKI munkatársa és Simó Márton író, újságíró, szerkesztő, az Élő Székelyföld Egyesület képviselője a sajtótájékoztatón

A műsorról

13.20 és 15.20 között zajlik le a falvak képviselőinek bemutatkozása a színpadon, közben a fellépők ebédeltetése zajlik – 14.30 és 16.30 között –, majd ad-hoc műsor következik, a népviseletet bemutatók „hozott” műsorát tekinthetik meg a jelenlevők. 17.00 órától népdaltanítás Fodor Adalbert Béla etnomuzikológus vezetésével. Fellépésüket eddig a pillanatig jelezték a székelyudvarhelyi és a székelykeresztúri népdalkörök, a szovátai Sirűlők Néptáncegyüttes, a szolokmai iskolások és az alsósófalvi műkedvelők.

További jelentkezéseket menet közben is elfogadnak még a szervezők, amennyiben a „felajánlott” műsorszámok beleférnek az időkeretbe, az erre szánt időintervallumba (együttesenként 8-10 perc).

Az előadások után 18.00 óráig közös nótázás, majd a szervezők bejelentik, hogy a következő esztendőben melyik település lesz a házigazdája a rendezvénynek. Amennyiben igény van rá, és a helyiek is úgy szeretnék, akkor Dósa Béla zenekarával a rendezvényt követően meg lehet állapodni arra vonatkozóan, hogy hajnalig tartó bált muzsikáljanak végig.

A részvétel ingyenes. A program ideje alatt az étel- és az ital-ellátás – a “civil ruhás” vendégek részére folyamatos.

Lehetőség van arra is, hogy autentikus népi termékeket forgalmazók, helyi vállalkozók is jelen legyenek a templom előtti téren kialakított standokon.

anyaorszag
“Az anyaország ismét keblére ölelte Szolokmát” (1942) – az Őseink viseletben című kiállításra 71 helyi archív képet sikerült kinagyíttatnunk Szabó Károly fotográfus-filmrendező kollégánkkal közösen, a gyűjtőmunkában nagy segítségünkre volt a református parókián található gyűjtemény, tovább Demeter György, aki pontosan ismerte a jó minőségű fotográfiák lelőhelyeit

bekescsaban

Még van néhány hely az autóbuszon

Székelyudvarhelyről bérelt társas-gépkocsi szállítja ingyenesen a vendégeket Szolokmába és vissza (indulás szombat reggel 8.00 órakor a C + C Áruház parkolójából, visszatérés az esemény után 18.00 órakor).

Ez a rendezvény a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) szervezésében, az NSKI elnöke, Szász Jenő fővédnökségével valósul meg, partner Makfalva község önkormányzata, társszervező az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport.

Kapcsolattartás, információ: simo.marton@gmail.com, +40743-815149.

Az itt szereplő “falukép” 1939-ben készült, amikor avatták a hősök emlékművét.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.