PÁLL LAJOS 80 éves lenne

Amint korábban írtuk, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum a Páll-családtól, a korondi Firtos Közművelődési Egylet képtárától és magángyűjteményekből kölcsönzött e jeles alkalomra, amikor létrehozta ez a kiállítást. Kovács Árpád művészettörténész a megnyitóünnepségen szólt Páll Lajos alkotói korszakairól, azt hangsúlyozva, hogy alkotói eszmélésétől – gyakorlatilag a hatvanas évek végétől, amikor rehabilitálják és egyéni kiállítás szervezhet – , ugyanazt az utat követi. Saját(os) világot teremt, megkettőzve önmagát, hiszen költőként úgy alkot, hogy azzal nem kiegészíti képzőművészi munkásságát, hanem párhuzamos pályán fut költői énje a kettős teherrel mindvégig.

DSC07191

Megállapodik az olajképeknél – ezt a technikát kedveli igazán – , és nyers színeket használva, saját közvetlen környezetét ábrázolva, a korondi fazekasokat, a gazdálkodókat emeli be festői világába. Összetéveszthetetlen módon. A szakrális elemek is természetes módon épülnek be az alkotásokba – számos korpuszt festett, számos alkalommal jelenik meg festményei tájelemként egy-egy templomtorony, valamilyen más keresztény szimbólum, mint ahogyan egyik kedvenc növénye, a bábakalács is. Családtagjai, falustársai gyakran felbukkannak a festményeken, némiképp korondinak vélt vagy más falvakhoz tartozó utcarészletek, amelyek otthonossá, érthetővé és közkedveltté tették Páll Lajos műveit. Évtizedeken át sok családnak az volt a vágya, hogy bár egy művét megszerezve, jelezzen egyfajta tartást és ragaszkodást. Ez a vállalás sokaknak sikerült is.

DSC07211
Páll Lajos – Márkos András alkotása

A múzeum munkatársa, Berze Imre szobrász által végzett mostani válogatás során nem állt össze egy retrospektív kiállításra való anyag – nem olyan jellegű, nem is az volt a cél, hiszen akkor közgyűjteményektől is kellett volna kölcsönözni és nagyobb elméleti előkészítés, komolyabb fizikai és anyagi ráfordítás szükségeltetett volna.

Farkas Antal felvétele

Az emlékkiállítást azonban kiegészítették egy műteremsarokkal, a családtól elkérték a festőművész személyes tárgyait – festőállványát, székét, ecsetjeit, festékeit, még Páll Lajos csíki mintás szőnyegét is – , hogy némiképp visszaadják a műtermi hangulatot, amelyben immár ötödik esztendeje abbamaradt a munka…

DSC07196.JPG

A Haáz Rezső Múzeum képtárában, a Kossuth Lajos utcában 2018. július 17-ig tekinthető meg a Páll Lajos emlékkiállítás.

Aki teheti, látogassa meg, hívja, küldje el elismerőseit, barátait is, hiszen mindig élmény ezekkel az alkotásokkal találkozni, ma már igazi kultúrtörténeti értékek, lenyomatai egy fontos korszaknak, tulajdonképpen részei az életünknek.

A szerző felvételei.

Simó Márton   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.