Kézműves-képzés a Forrásközpontnál

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa szeptember és október folyamán szakoktató irányításával képzést szervez kézműveseknek. A Bartos Tünde bútorfestő által vezetett képzés a 2015-2017-es kurzussorozatokhoz hasonlóan valósul meg.

IMG_2771.JPG

A Népi motívumok mai használatban című programot első alkalommal 2015 nyarán szervezték meg, a képzést követően négy helyszínen állították ki a kisebb lakótér berendezésére alkalmas népi ihletésű kézműves alkotásokat, a 2016-os és 2017-es képzéseket követően gyermekvilág, illetve ünnep témakörökben rendeztek kiállítást.

IMG_3480.JPG

Az idei nyolcalkalmas képzésre olyan gyakorlott kézműveseket, népművészeket várnak, akik eddigi tapasztalataikat hasznosítva nyitottak az ízléses, újszerű kézműves termékek létrehozására. A tanfolyam ideje alatt a kézművesek az alkotói munka mellett ötleteket kaphatnak a népi motívumok mai használatának továbbgondolására. A motívumokhoz való hozzáférést egy szakmai tanulmányút megszervezésével biztosítják, ennek során a kézművesek a tájházakban, néprajzi gyűjteményben megfigyelt tárgyak mintavilágából inspirálódhatnak. A program eredményeként olyan népi motívumokkal ellátott, minőségi kézműves alkotások készülnek, amelyekből a szervezők kiállításokat rendeznek. Ezek a kiállítások egyrészt utat mutatnak a népi motívumok kreatív felhasználására, másrészt népszerűsítik a kézművesek munkáját, és a későbbiekben piacot teremthetnek termékeik számára.

nepi_motivum.jpg

A képzésen való részvétel ingyenes, a kézműves termékek alapanyagának költségeit az intézmény fedezi. A részvételi szándékot július 31-ig a salloszilard83@gmail.com e-mail címen kérik jelezni. A helyek száma korlátozott! Túljelentkezés esetén az érdeklődők egy-egy, a projekt céljainak megfelelő pályamunkát kell bemutassanak, a szervezők az alapján választják ki a program résztvevőit.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.