Bemutatják ERDÉLYI LAJOS könyvét

A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria és a kolozsvári Quadro Galéria közös szervezésében tartják Erdélyi Lajos Bennünk a nagyvilág – Portréfotók és interjúk című könyvének bemutatóját 2018. június 7-én, csütörtökön, 15.00 órakor (Magyar Nemzeti Galéria, Előadóterem, B épület, földszint, 1014 Budapest Szent György tér 2. A kiadványt bemutatja, a szerzővel és a Székely Sebestyén György művészettörténész-szerkesztővel folytatott beszélgetést Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese vezeti.

erdelyi62-689x1024
Erdélyi Lajos portréját Szabó Tamás készítette

Erdélyi Lajos 1929-ben született Marosvásárhelyen. Kamaszkorában kezdett el fényképezni. 1944-ben a város teljes zsidó lakosságával együtt deportálták. Édesanyját és húgát elveszítette, a háború befejezése után édesapjával tért vissza Marosvásárhelyre. 1950-ben közgazdasági diplomát szerzett Kolozsváron, majd további két évig tanult a Bolyai Egyetem történelem-filozófia karán. Közel negyven év alatt megjárta a „szocialista építés” értelmiségi dolgozójának jellegzetes életútját: eltávolították az egyetemről, esztergált a Vasúti Műhelyeknél, riporter, fotólaboráns, közléstől eltiltott fotóriporter, teljes jogú szerkesztő volt…

erdelyi_csalad
Erdélyi Lajos szüleivel és húgával

1958-ban hazaköltözött Marosvásárhelyre, ahol előbb a Művészet, majd az Új Élet című folyóirat munkatársa lett. 1988-ban, nyugdíjasként áttelepült Magyarországra. Folyóiratok közlik írásait, könyvei, albumai magyarul, valamint német, angol és román fordításban jelennek meg. Egyéni fotókiállításokat rendez Romániában, Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban és a Baltikum államaiban.

A 312 oldalas kötet Erdélyi Lajos művészekkel való kapcsolatának két vetületét mutatja be: a 20. század második felében készített fényképeket és beszélgetéseket. A válogatásban hatvan művész szerepel, többségükben a portrékat kiegészíti a magnószalagra rögzített interjúk szövege. Zömében erdélyi alkotókról van szó. A fotográfus barátai mellett az erdélyi kultúra „nagy öregjei” – Fülöp Antal Andor, Nagy Imre, Vida Géza –, a párizsi és New York-i magyar emigráció művészei – Brassai, Lucien Hervé, André Kertész –, valamint kakukktojásként Rufino Tamayo.

Erdélyi Lajosról szóló bővebb írást ITT talál!

Címkép: Szombat.org

Az Erdélyi Művészet közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.