A MŰVELŐDÉS május számáról

Az első világháború után fokozatosan megerősödtek a pünkösdkor szervezett vallásos rendezvény nemzeti jelentései is. Csíkszéki értelmiségiek (Domokos Pál Péter, Nagy Imre, Vámszer Géza) tudatosan szorgalmazták és megszervezték, hogy a búcsújárók székely ünnepi viseletben vonuljanak fel” – írja a lap májusi lapszáma Pünkösd című vezércikkében Pozsony Ferenc egyetemi tanár és néprajzkutató. A szerző a mára egyetemes magyar zarándoklattá vált csíksomlyói búcsú kapcsán a pünkösdi népi szokásokat is feleleveníti.

A lap közelmúltjára visszatekintő Művelődés 70 rovatban a szerkesztőség a nemrég elhunyt Kallós Zoltán 1965. évi, lujzikalagori gyűjtéséből született Hejgetés Moldvában című írását közli.

Az Enciklopédia rovat hasábjain Doszlop Lídia művészettörténész-hallgató a Műemlékvédelmi Világnap keretében Marosvásárhelyen lezajlott szakmai előadásokról számol be.

Az Emlék-lapok rovatban Bakó Botond nagyenyedi tanár R. Berde Mária író-költő és nővére, D. Berde Amál festőművész emlékezetét eleveníti fel, Demeter Lajos sepsiszentgyörgyi helytörténész-könyvtáros pedig A nagyajtai sporttörténetíró címmel az 1940-70-es években Kuttlik Rudolffal kézzel írt helyi sportújságot szerkesztő, a labdarúgás történtéről könyveket író Moyses Frigyest mutatja be.

A Galéria rovatban Ferencz Zsolt rádiós újságíró Horváth Gyöngyvér kolozsvári képzőművésszel készített interjúját közli a lap.

A Könyvesház rovatban Egyed Ákos történészprofesszor, akadémikus a Veress Emőd jogász szerkesztésében megjelent, Erdély jogtörténete, Lakatos Artur történész pedig Hidán Csaba László Fegyverek magyar kézben című kötetét ajánlja az olvasóknak.

A Vadrózsák rovatban Suba László szobrászművész a tordai fazekasságot mutatja be, a Tudomány rovatban pedig Kékedy-Nagy László vegyész, egyetemi tanár az élelmiszeradalékok kérdéskörét járja körül.

A lapszámot D. Berde Amál és Horváth Gyöngyvér munkáival is illusztrálták. A címlapon Kiss Gábornak az idei Ünnepi könyvhéten készült felvétele, a hátsó borítón pedig Nagy Barnának a csíksomlyói Hármashalom-oltárról készített fényképe látható.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.