Aláírásgyűjtés a MOGYE önálló magyar karai érdekében

Az erdélyi magyarság körében nagy felháborodást keltett, s a kommunista nacionalista időket és módszereket idézi az a diszkriminatív és jogfosztó „egyetemegyesítés”, amelyet legutóbb szavazott meg a Petru Maior Egyetem (PME) és a Marosvásárhelyi Orvosi Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szenátusának román többsége.

A MOGYÉ-t annak idején román királyi rendelettel hozták létre (1945), és épp azért költöztették át Kolozsvárról Marosvásárhelyre (1948), mert itt megfelelő épületek és klinikai háttér állt rendelkezésre.

A világszinten is színvonalas és elismert képzés, az innen kikerülő szakembergárda elsősorban a Székelyföld tömbmagyarságát volt hivatott kiszolgálni.

Ennek az elképzelésnek a véghezvitele ellen mindenképp lépni kell, hiszen végképp megpecsételné az eredetileg magyar tannyelvű MOGYE keretében amúgy is sokszorosan megcsorbított anyanyelvű orvosképzésünk sorsát.

Túl immár a csíksomlyói búcsún és a középiskolák végzőseinek ballagásán, ideje elővenni azt a hétköznapi problematikát, amelyet a társbérlő nemzet tobzódó nacionalizmusa gerjeszt abban a frontvárosban, ahol mostanra felnőttek a múlt rendszerben behozott telepesek ivadékai és a közlekedő edények törvényei szerint egyre nagyobb fizikai és szellemi teret követelnek maguknak Marosszék megcsappant, migrálásra kényszerített magyarjaitól.

A MOGYE magyar tagozatainak elsorvasztása az egész romániai magyarságot súlyosan érinti, úgyhogy ideje van a cselekvésnek, és az aláírás-gyűjtésen túl is ki kell találni a civil és a politikai cselekvés formáit.

250px-Assimilation_of_Hungarians_in_Marosvasarhely
Titkosított pártdokumentum 1985-ből, amely előirányozza a város etnikai összetételének tervszerű megváltoztatását (Forrás: Wikipédia)

Az Erdélyi Magyar Néppárt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács közös nyilatkozatban fejtette ki álláspontját és aláírásgyűjtő kampányba kezdett.

A petíciót ITT lehet aláírni!

Élő Székelyföld Munkacsoport 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.