KAPUPÉNZ RESTELKEDŐ MAGDOLNÁNAK

De hát, Magdolna, elment a szép eszetek, mondta Lokody Gáspár plébános, amikor látta, hogy mi folyik az útkereszteződésben. Az atya mindenesetre Dél-Erdély felől jött, gyalog, porosan, erősen lerámolódva, már nem tudni, hogy a Balázsfalva környéki Tűr plébániájáról érkezett-e, vagy éppen a jilavai börtönből szabadult.

Az útkereszteződések arra valók, hogy az ember meggondolja, merre felé induljon el. Az atyának is többször megmondta a román ügyész, a román titkosszolga, hogy melyik helyes út, de az atya azt mondta, én döntöm el, melyik a járható, a vádiratokhoz hozzáírhatják ezt is.

Az útkereszteződés azóta is megvan, onnan a ferencesek kolostora felé vesszük az irányt. Egyszer szólunk a zárdáról is, van jámbor történetünk, de mi most székelykaput nyitogatnánk, ha nyílna. Nem baj, jobb, ha csak kerülgetjük. De nézzünk előbb albumunkban egy régi felvételt. Kapu, székelykapu, a fotót 1901-ben készítette Szinte Gábor etnográfus.

DSCF2064
Temetőkapu

Kájoni János nevéhez fűződik a mikházi kolostor utcájának bejáratánál egykor álló, 1673-ban faragott galambbúgos kötött kapu. Erdély legkorábbira datálható és ismert székelykapujáról van szó, tükördísze egy sugaras napkorong, faragott motívumaihoz mintául szolgálhattak a kolostor portáléinak kőfaragásai. Az eredeti kaput a budapesti Néprajzi Múzeum őrzi, nem tökéletesen pontos másolatát a kolostor bejáratával szemben a közelmúltban állította fel egyik Amerikába vándorolt földink. Sokszor jött, megnézte kapuját, azt mondta, tán az is lehet, nemsokára jövők végleg. Jött végleg, a dombról nézi szeretett völgyét.

DSCF2088
A kolostor mai kapuja

A kolostor utcájának mai bejáratát Dávid Mózes, fenyédi mester által 1930-ban faragott oszlopdíszes, címeres tükrű székelykapu zárja. Nemrégiben kezembe került a dobrudzsai Poarta Alba börtönében agyonvert Dr. Boros Fortunát páter, író, az erdélyi ferencesek történetét leíró könyve, címoldalán a szóban forgó kaput látjuk. Kis falu nagy múlttal, székelységét közel negyven gyalog- és galambbúgos kapuval őrzi.

DSCF2091
Az “amerikai” kapu

Szintén udvarhelyszéki galambbúgos áll a kolostor közelében fekvő magaslaton, a temető bejáratánál is. Éppen leeresztették az útra az atyafiak, amikor arra járt a nem tudni honnan jövő plébános. Eladtuk, mondták az atyafiak, Magdolna néni, a kapu nélkül csorbán maradt porta asszonya szégyenkezett. Kinek, kérdezte az atya. Görgényoroszi román ember viszi, azt mondta, nem is hitte volna, hogy Mikházán találja meg azt a faanyagot, aminek jó tüze lesz a pálinkafőző üst alatt, alighogy felönti a cefrét, mindjárt rotyognia kell annak. Ő csak tudja, mondta a görgényi ember. Lokody plébános, nem tudni, hogy a tűri persely sovány eresztéséből, vagy a Duna-deltában végzett nádvágási rabpénzből mindjárt dupláját fizette a restelkedő Magdolnának. Vigyétek ki, mondta a plébános. Szót fogadtak neki.

Ezt a kaput lehet nyitogatni, bár nem kellene sűrűn.

Címképen a mikházi kolostor bejáratánál egykor álló, legkorábbi datált székelykaput ábrázoló felvétel – Arcanum.hu. A szövegközi felvételeket a cikk szerzője készítette.

Lokodi Imre

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.