CSÍKSOMLYÓ 2018 – „Legyen nekem a te igéd szerint”

Az élet védelmének a mindenek fölöttiségéről beszélt a csíksomlyói búcsú szónoka, Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke. A szerzetes a több százezres tömeggel is elismételte Mária akkor mondott szavait, amikor megtudta, hogy Isten fiát hordozza: “Istenem legyen nekem a te igéd a te szavad szerint”. Az idézett kijelentés az idei búcsú jelmondata is volt. Mária megmutatta, hogy szereti az életet. Nyitott szívvel fogadta a hírt, hogy az isten fiának az anyja lesz. Elfogadta hivatását, azonosult vele, és amikor kellett harcolt a gyermeke életéért. Nem akart megszabadulni Jézustól, mint szükségtelen dologtól – hangoztatta. 

marian_adam
Marian Adam Waligóra, a búcsú szónoka

Marian Adam Waligóra arra figyelmeztetett, hogy a fejlett világ embere nem mindig cselekszik az isten akarata szerint. Példaként egy Alfie nevű kisfiú esetét hozta fel, akit áprilisban egy bírósági ítélet nyomán hagytak meghalni egy liverpooli kórházban. Mint felidézte: Ferenc pápa is próbált közbenjárni ügyében, és világszerte milliók tiltakoztak Alfie halála miatt.

“Látjuk, hogyan lehet megölni egy gyermeket, miközben ez a világ a kozmosz legutolsó sarkát is kutatja, feltárja a tenger mélységét, mesterséges intelligenciát alkot, diagnosztizálja a legcsodálatosabb eszközökkel a legritkább betegségeket. Ugyanakkor nem kifizetődő számára megtartani egy kisfiú életét, akinek csak oxigénre, vízre, és élelemre lett volna szüksége” – fogalmazott a szónok.

DSC06703.JPG

A történet kontrasztjaként említette, hogy miközben lemondtak Alfie életéről, az egész világ csodálta a királyi családban született trónörököst.

A pálos szerzetes Szent Bernát szavait idézve jelentette ki: “Máriára gondolva nem hibázol, vele kitartva nem veszel el, amikor ő védelmez, nem aggódsz, ahol ő vezet nem fáradsz el, amikor az ő kegyelme veled van, célba érsz”.

Csíksomlyóra zarándokolva “istenanya tekintetének az ajándékát” kapja mindenki. A mai búcsús nap megmutatja hogy a magyar hívők hol keresnek igazi segítséget, védelmet és oltalmat – fogalmazott a lengyel szónok, aki a himnusz szövegével kérte: “Isten, áldd meg a magyart”.

DSC06722.JPG

A mise kezdetén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek emlékeztetett arra, hogy az idei a 451. fogadalmi zarándoklati búcsú. Felidézte: egykor a székely ősök azt fogadták, hogy ha a szűzanya megsegíti őket őseik hite megőrzésében, akkor pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak Csíksomlyóra. A búcsú céljának nevezte, hogy a zarándokok megerősítést kapjanak őseik hitében.

DSC06728.JPG

A liturgia végére eleredt eső, a tömegből esernyők tízezrei emelkedtek a magasba.

A címkép Mohai Balázs/ MTI felvétele.

Az MTI közlése nyomán

DSC06743.JPG

Az Élő Székelyföld Munkacsoport (ÉSZM) képviselője is jelen volt a búcsún

Korondi és atyhai hívekkel utaztunk két autóbusszal Csíksomlyóra. A csoportot Pál Antal korondi plébános vezette.

A szentmise végén eleredt ugyan az eső, de az egyáltalán nem zavart minket. Csak futózápor volt, amely pár perc múltán elállt. A kegytemplom előtti kis parkban gyülekeztünk, majd rendezetten visszamentünk a vasútállomás mellett parkoló buszokhoz, imádságos hangulatban érkeztünk vissza szeretteinkhez.

DSC06678
Atyhai hívek egy csoportja a Csíkszereda felé vezető út során tartott pihenő idején

Az atyhai keresztalját meglepetés várta, akárcsak tavaly, amikor egy új keresztfa előtt sorakozhattak fel egy közös fotó erejéig: ezúttal a központban, a szövetkezeti bolt melletti útkereszteződésben állítottak az otthon maradottak – épp ezen a napon! – egy másik keresztet. Erről és a búcsús élményekről Atyha falu honlapján számolunk be.

DSC06697
Korondiak csoportja a búcsúra igyekvők tömegében a kegytemplom közelében

ÍRÁSUNK A TOVÁBBIAKBAN FRISSÜL!

A szövegközi képek a szerző felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport  

 

Egy gondolat “CSÍKSOMLYÓ 2018 – „Legyen nekem a te igéd szerint”” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.