CSÍKSZEREDA – Megnyílt az idei év nagyszabású kiállítása a Mikó-várban

A Csíki Székely Múzeum pár éve hagyományt teremtett abból, hogy a pünkösdi időszakban nyitja meg az adott esztendő legfontosabb kiállítását. Most május 17-én, csütörtökön vehetett részt a népes érdeklődői tábor az Aba-Novák Vilmos, Nagy Imre és művészbarátaik címet viselő tárlat megnyitásán. A város ez alkalommal a százhuszonöt évvel ezelőtt, Csíkzsögödön született festőművész emléke előtt is tiszteleg, hiszen Nagy Imrét behelyezi, visszahelyezi abba a konstellációba, amelyben pályája indult.

Aba_Nagy_Farkas2.jpg

A múlt század elejének második évtizedétől indítva a falakon most látható válogatást, Aba-Novák, Nagy Imre és társaik pályakezdésének éveiből valók az első képek. Köztudott, hogy ennek a generációnak az életét igencsak megnehezítette az első világháború, hiszen derékbe törte diákéveiket, s tanulmányaikat késve, csak az 1920-as években tudták befejezni.

Aba_Nagy_Farkas1

Mivel legalább másfél év állott rendelkezésre a kiállítás koncepciójának kidolgozásához és a műtárgy-kölcsönzéshez, sikerült bemutatni – úgy az urbánus Aba-Novák, mint a markánsan vidékinek tartott Nagy Imre munkássága között – a párhuzamosságokat. Nagy Imrét kiléptetik itt a tájképfestő kategóriájából, s láttatni engedik azt az intellektuális hozzáállást is, amelyet mindvégig magáénak vallott.

Aba_Nagy_Farkas3

Erdélyben, a Székelyföldön is megszokhattuk, hogy az ilyen nagy lélegzetvétellel készülő kiállításoknál mindig jelen van Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria művészeti főigazgató-helyettese. Ez most sem volt másképp, nemcsak az összeállítás folyamatában segített, hanem társszerzőként jegyzi a most megjelent katalógust is, amelyben igen alapos tanulmány található Nagy Imre művészetéről és egész életútjáról.

DSC06652
Szűcs György művészettörténész – számára Erdély festészetének kutatása és népszerűsítése több mint szenvedély

A megnyitón Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda megyei jogú város polgármestere és Gyarmathy Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója egyaránt azzal a reménnyel szólt, hogy ezzel a  kiállítással is a lakosság és az idelátogatók tízezreit tudják majd megszólítani, akárcsak az előző években rendezett nagy formátumú kezdeményezéseikkel, amelyeken nem volt ritka a 20-30 ezres látogatottság.

DSC06640.JPG

Ez a kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg a Mikó-várban.

ÍRÁSUNK A TOVÁBBIAKBAN FRISSÜL!

Farkas Antal felvételei

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport     

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.