Gyalogosan a MÁRIA ÚT utolsó 100 kilométerén

Írtunk már arról több alkalommal is, hogy új kezdeményezés mentén épültek ki azok a gyalogos-útvonalak, amelyek az Erdélyi Mária Úton zarándokolni kívánók számára kínálnak új lehetőségeket. Parajdról a Bucsinon át indult zarándokcsapat, egy másik csoport pedig Fiastető, Atyha, Etéd, Énlaka felé vette az irányt, hogy aztán Farkaslaka, Zetelaka felé fordulva közeledjék Csíksomlyó felé. Ez egy többnapos kaland, erőpróba, de ugyanakkor kiváló alkalom az elmélkedésre és a testi-lelki megújhodásra.

DSC06381
A parajdi művelődési ház előtt gyülekeztünk
DSC06363
Volt aki Mariazellből indult – hetek óta úton
DSC06367
Az ökuménia jegyében

DSC06392.JPG

DSC06390
Közös ima

DSC06388.JPG

DSC06353.JPG

Népes, mintegy nyolcvan fős csoport gyülekezett vasárnap reggel a parajdi református templom előtt, akik az Erdélyi Mária Út Egyesület felhívására válaszolva, vállalták, hogy gyalogosan zarándokolnak el a csíksomlyói búcsúra.

DSC06397
Indulás előtti csoportkép

A helyi római katolikus plébános, Fehér Márton főtisztelendő úr és a református esperes, Kántor Csaba püspökhelyettes úr áldásával, meg a Bokor Sándor parajdi polgármester őszinte szavaiból összeállított útravalóval is támogatva indultak Fiastető, Atyha, Etéd irányába, ahol az első éjszakát töltik.

DSC06398
Egy párhuzamos dimenzióban

Atyha fölött, a Fiastetőn levő kilátónál – ahol pénteken egy új nagyméretű keresztet helyeztek el Vinczeffy László képzőművész kezdeményezésére, a helyi közbirtokosság támogatásával és önkéntesek közreműködésével – „elcsendesedést” tartottak, majd meglátogatták az épülő templomot, amely hamarosan teljesen megújulva állhat majd a hívek szolgálatába, hiszen a Mária-Magdolna napi búcsúkor – július 22-én – tervezik a felszentelését.

DSC06449
Kilátó és pihenőhely a Fiastetőn, jobbról az új kereszt

A templomban Máthé Árpád gondnok szólt röviden a falu és a templom történetéről, a korábbi természeti katasztrófákról, a tavalyelőtt történt végzetes villámcsapásról és a Gondviselés titokzatos szándékairól, amely a felújítás idején folyton megnyilvánult és segítette az alig kétszáz fős egyházközséget ebben a hatalmas munkában. Ezt követően Vinczeffy László és felesége, Adél asszony étellel, itallal fogadta a népes csapatot, majd miután megpihentek a zarándokok, Etéd iránt fordultak. Esőterhes fellegek vonultak végig a táj felett, de itt csak annyi csapadék hullott, amennyi a gyalogosok biztatásához kell.

0
Érkezés a Vinczeffy-portára
7
A szíves vendéglátók

Etéd után Énlaka, Firtosváralja, Pálfalva következik, majd Farkaslaka, ahol a következő szálláshely lesz, aztán az Oroszhegy-Zetelaka-Szentegyháza útvonalon haladva érkeznek Csíkszeredába, ahol egy pihenőnap után vesznek részt a somlyói búcsún.

Ezen az új útvonalon zajló zarándoklatról a következő napokban még beszámolunk, szólunk a szép elképzelésről, amely vezérli a szervezőket és a résztvevőket, hiszen félreeső, apró falvakon, vegyes vallású vidékeken is áthaladva népszerűsítik a gondolatot, hogy a búcsújárás mindenkié, ökumenikus, és hitet és embert erősítő, jellemet formáló cselekedet.

A zarándokok hamarosan célba érnek. Csütörtökön Böjte Csaba ferences szerzetes csatlakozott egy szakaszon, a lelkes zarándokcsapatot “meglátogatta” Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.