SÓVIDÉK NÉPVISELETBEN – másodszor

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők a népviseleti találkozó programját és beszámoltak az előkészületekről. A Sóvidéken 2017-ben sikerült meghonosítani ezt a szép értékőrző és hagyományteremtő elképzelést, amely a két Homoród-mentén immár öt éve zajlik. Az előkészületek gőzerővel zajlanak. A találkozó további alakulásáról, az esetleges változásokról, a fejleményekről a közeljövőben tartandó újabb sajtótájékoztatókon, a helyi és központi lapok, rádiók, televíziók, internetes orgánumok nyilvánossága segítségével közölnek hamarosan újabb részleteket a szervezők.

DSC05221.JPG

Mihály János történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) képviseletében elmondta, hogy hasonlóan a tavalyi seregszemléhez – amelyet akkor Atyhában tartottak – 2018. június 16-án, most is szombati napon, Szolokmában lesz a környék falvait képviselő, népviseletbe öltözött csoportok találkozója, amelyet az NSKI szervez, Szász Jenő, az intézet elnöke fővédnökségével. Társzervező az Élő Székelyföld Egyesület (ÉSZM) és Makfalva Község Polgármesteri hivatala.

DSC05235
Mihály János (NSKI) és Simó Márton (ÉSZM) közölte a részleteket a sajtó képviselőivel – Szabó Károly felvételei

Simó Márton, az ÉSZM elnöke elmondta, hogy ingyenes alkalmi kiadványt készítenek Sóvídék címmel, illetve digitálisan feljavított és nagyított archív fotókból összeállítanak egy kiállítást (Őseink viseletben), amely a környéken élőket ábrázolja. Ez a fénykép-válogatás ez alkalommal elsősorban Makfalva község egykori lakóit kívánja bemutatni saját környezetükben, ünnepi, illetve köznapi ruházatban. A fotókiállítás teljes anyaga a község tulajdonában marad, amelyet a továbbiakban belátásuk szerint hasznosíthatnak, albumot adhatnak ki belőle, monográfiák illusztrálására használhatják, testvér-településekre vihetik kiállítás céljából, akár képeslapok előállításakor is hasznosíthatják ezeket a féltve őrzött, ám olykor igen hányatott sorsú dokumentumokat.

DSC05232
“Az eredeti elképzelés szerint haladunk, fokozatosan terjesztjük e programot a Székelyföld és Erdély más néprajzi kistájegységeiben, idén a Havasalján, a Hargita-Hegyalján is lesz sorozatindító találkozónk” – mondotta Mihály János történész, az NSKI munkatársa

Az NSKI tervei közt az is szerepel, hogy a későbbiekben – amikor egy-egy régióból már jelentős mennyiségű archív fotóanyag gyűlt össze – a képek legjavát külön katalógusokban is megjelenteti, közelebb hozva ezáltal a múltat a jelenhez, megismertetve egymással és mindnyájunkkal a Kárpát-medence magyar régióinak lappangó értékeit.

Sovidek nepviseletben 2018 meghivo hat

A találkozó regisztrációval kezdődik, majd zeneszóval ökumenikus istentiszteletre vonulnak a megjelentek, ezt követően pedig minden település képviselői bemutatkoznak a szolokmai kultúrotthon színpadán. Ezek után közebéddel vendégelik meg a küldöttségek tagjait. A rövid bemutatkozások után lehetőség van arra is, hogy a csoportok saját népdalaikat, táncaikat, vagy a „magukkal hozott” rövid jeleneteket, versösszeállításokat bemutathassák. A program hivatalos része aznap 18.00 órakor zárul.

Hamarosan újabb részletekkel jelentkezünk!

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.