Elhunyt SZABÓ K. ATTILA pedagógiatanár

Az egykori tanítóképzős diákok kedvelt tanára 1937. augusztus 7-én született Székelyszenterzsébeten. Középiskolai tanulmányait a székelykeresztúri tanítóképzőben végezte 1955-ben, majd a Bolyai Tudományegyetem pedagógia-magyar nyelv szakára járt. Ezt követően a rugonfalvi iskola igazgatójaként, illetve Székelykeresztúron bentlakási nevelőként dolgozott. Később Székelyudvarhelyre került, ahol nyugdíjazásáig a képzőben dolgozott. Az udvarhelyi “kulturális városkép” egyik meghatározó alakja volt, hiszen a legutóbbi időkig is szívesen látogatta a rendezvényeket, észrevételeivel, hozzászólásaival, publikációival folyamatosan gazdagította a Székely Anyaváros kultúráját. 

Lelkiismeretes és kiváló pedagógus volt. Osztályfőnökként mindig végiglátogatta városi és falusi diákjai családját, szüleit, hogy megismerje azt a környezetet, ahonnan neveltjei érkeztek. Sokan – túl a tanítói vagy tanári pályán – a későbbiekben megbecsült tudományos szakemberekké, kutatókká váltak, így gazdagítva az egyetemes és a magyar kultúrát.  Tanítványaival hosszú évek, évtizedek múltán is, majdhogynem halála pillanatáig állandó kapcsolatot tartott fenn.

A Jóisten adjon örök nyugodalmat Neki!

Szabó Kálmán Attila 1972-ben versenyvizsgázott sikeresen tanári állásra a Benedek Elek Tanítóképzőbe. Huszonhét éven át tanított pedagógiát, lélektant és más szaktárgyakat, illetve gyakorlatvezető tanár is volt. 1999-es nyugdíjazása után óraadóként még sokáig visszajárt tanítani szeretett iskolájába.

szabo
Szabó Attila tanár úr egy 2013-ban tartott ünnepségen – Fotó: Facebook

Tudományos szakterülete a tanítóképzés története volt, szabadidejében ezt kutatta. Ennek a munkájának eredménye – többek között – az Erdélyi tanító- és óvónőképzők történetéből című kötet. Szaklapokban is publikált.

A tanár urat munkásságáért az Udvarhelyszék Tudományáért díjjal tüntették ki 2011-ben. Szabó Károly operatőr-filmrendező akkor készült rövid portréfilmjével emlékezünk most erre a gazdag életpályára.

Szabó K. Attila temetése 2018. május 13-án, vasárnap 16 órától lesz a székelyudvarhelyi belvárosi református temető ravatalozójából a helyi temetőben.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.