VAJON EZ MÁR A VÉG?

Annak idején, amikor fiatal költő voltam, s botorul azt reméltem, hogy versek által igen sokat mehet előrébb a világ, akkor írtam egy alkalommal, hogy „felsértik szuverén héjadat az egymásba átviharzó évszakok”. A vers valahol megvan, békésen várja, hogy utókora legyen, s még én is itt, az új évezred eme lagúnájában igyekszem részt venni ebben-abban, kikötni olykor, képletesen tengerre szállni, máskor meg segítem mások lavírozását biztos vizekre. Világítótorony már semmiképp nem lehetek ugyan, az igazi tornyok a döntnökök, a választottak s a vagyonok kezelői. Mi csak elszenvedők, olykor haszonélvezők és apró kár/kórokozók vagyunk a nyájban. Ebben a fogyasztói turmában, amely napról-napra hozzáad ezt-azt a romláshoz.

A közelmúltban elhunyt világhírű Stephen Hawking (1942-2018), aki egyike volt a valaha élt legkiválóbb elméknek, eléggé sötét jövőt vizionált. Több alkalommal elmondta, leírta, vagy inkább diktálta, hiszen évtizedeken át kérlelhetetlenül romló egészségi állapota igencsak megnehezítette a külvilággal fenntartott kapcsolatát, hogy nekünk itt annyi. A környezetszennyezés, a túlnépesedés, az ökoszisztémák megbontása oda vezet, hogy hamarosan rákényszerülünk anyabolygónk elhagyására. Ez a hamarosan azt jelenti, hogy hat-hét évszázadon belül kell elhúznunk innen, ha nem akarunk savterhes ködben, egymás bűzös leheletét „újrahasznosítva” tengődni a földi pokolban, amelyet mi hoztunk létre. A környezetvédők is folyton az üvegházhatás erősödését jelzik, kétségbeesetten figyelmeztetnek, hogy egy-két évtizeden belül miféle éghajlati változások következnek be, s miként válik majd lakhatatlanná, elviselhetetlenné a földi paradicsomban az élet.

Nem tudom, hogy a feszt dúló regionális háborúk mekkora ökológiai lábnyommal bírnak, de annyi biztos, hogy a tankok nem szenteltvízzel működnek. Az ilyen-olyan elmés robbanószerkezetek oxigén-felhasználása és égésterméke sem elhanyagolható tényező. S mégis: alkalmazzák őket, elpuffogtatják a muníciót, mintha a világbéke lázálom lenne. Vagy az egy olyan állapot, mint újkeresztény brosúrákon az a fajta együttlét, amikor megfér az árnyék hűvösében az őzgida, az oroszlán és a megvilágosodott ember? Ezt sem tudom hirtelen megmondani, de erre biztos válasz másoktól sem érkezik.

Filozófiák vannak, teológiák, társadalomelméletek, amelyek, mint halottra szórt csókok, úgy peregnek le a fapofánkról.

A kommunikáció lázában élünk, tesszük-vesszük a vélt híreket, a gittegyleti képeket és beszámolókat. Úgy élünk, mintha játszadoznánk. Talán a közösségi hálótól való fájdalmas elszakadás jelenthetné a tulajdonképpeni életet. Ha észlelnénk. De mi mindig visszavágyunk a tömegbe, ahol akolszellem és képzelt biztonság van. Valahol szerverek zümmögnek, s minden egyes fájlmegosztást, minden médiacselekedet követően elvesznek egy-egy kis darabkát abból a jövőből, ami tulajdonképpen nincs is, hiszen nem a miénk, azoké, akiknek a nagy lelépést meg kell majd szervezniük.

Hogy fognak majd minket átkozni a késői szépunokák! Mi csak fogyasztunk, csak zabálunk, csak kommunikálunk, a kapitalizmus vélt szabadságában élünk a lámpák bűvkörében, bár sejtjük, hogy pillanat csak. A jelen azonban tudatlan korlátoltságunk pillanatában olyan, hogy végtelenné tágultnak hisszük, s máris elégtünk a nagy szárnycsapkodásban. Fuit!

Az ország és benne az igencsak létező Székelyföld széndioxid-kibocsájtása is nőtt pár százalékot az utóbbi években. Úgyhogy nem vagyunk különbek a jövő-fogyasztási lázban másoknál. Sőt! Minden egyes háztartás egy kicsi kártékony összetevője a nagy romlásnak.

Az „egymásba átviharzó évszakok” idén nem sértettek, hanem letaglóztak. A nagykabátot rövid ujjú ingre váltottam egyből, holott zakóban kívántam járni néhány hétig.

Most erősen reménykedem. Még. Fagyosszentek közelednek. Talán visszazökken a megbolydult időjárás a normális rendbe. „Nagy esők jönnek, és elindulok…” Talán még nem ez, nincs itt a vég!

Címkép: Borsonline.hu

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.