Elhunyt SZABÓ JÁNOS szobrászművész

Május 7-én, hétfőn, váratlanul elhunyt Szabó János szobrászművész, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola volt tanára. Szabó János alkotóként és pedagógusként több mint négy évtizeden át dolgozott Székelyudvarhelyen és a környékbeli településeken. Legismertebb munkája a Székely Anyaváros főterén található, 2000. március 15-én újra felavatott Vasszékely-szobor, és az ugyancsak általa készített Benedek Elek-, valamint Tamási Áron-szobor is.

Szabó János nem szenvedett semmilyen általa vagy közvetlen környezete által felismert krónikus betegségben; pár nappal halála előtt rosszullétre panaszkodott egyik tanítványának. A sors furcsa fintora, hogy utoljára épp a Vasszékely szomszédságában találkoztunk pár nappal ezelőtt a Patkóban. Csak köszöntünk egymásnak, nem beszélgettünk…

vasszekely_kepeslap
A Vasszékely

A szobrászművész Szászrégenben született 1952. április 5-én, tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakán végezte 1976-ban.

DSC02879
Diákok emlékeznek 2017 decemberében a száz évvel azelőtt felavatott első Vasszékely-szobor felavatására – a háttérben az új szobor, Szabó János alkotása

Családi okok miatt telepedett le Székelyudvarhelyen, itt nősült; kezdetben műszaki rajzot tanított az akkori 1-es számú ipari líceumban (a Bányai János Szakközépiskola elődje), majd szakkört vezetett a Pionírházban, és tanított néhány évig Abásfalván is. A rendszerváltás után egyike volt a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola tanárainak, ahonnan 2017-ben vonult nyugdíjba.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.