A vallásszabadság 450. évfordulóját ünnepelték a Székely Anyavárosban

A székelyudvarhelyi belvárosi templomot zsúfolásig megtöltötték a helyi és a szomszédos településekről érkező hívek szombaton. Amint azt korábban is írtuk, a program reggel 9.00 órakor kezdődött áhítattal és beszámolókkal, majd istentisztelettel és rövid tudományos előadással folytatódott. A templomi szertartást követően került sor az Egy az Isten című kiállítás megnyitójára a Haáz Rezső Múzeumban.

DSC05946.JPG

DSC05866.JPG

DSC05918
Kelemen Szabolcs – Szentegyháza unitárius lelkésze

Az istentisztelet bevezető imáját Kelemen Szabolcs, szentegyházi lelkész mondta, aki a megújulásról, a mostani találkozó szimbolikus jelentőségéről, illetve arról is beszélt, hogy az unitárius vallás a miénk, igazi erdélyi alkotás, amely híveinek 97%-a ma is magyar anyanyelvű.

DSC05864
Nőszövetségi beszámoló – aktívak a gyülekezetek asszonyai, számos jócselekedettel gazdagítják közösségeiket a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkörben

DSC05865.JPG

DSC05913.JPG

DSC05915

Solymosi Alpár, csíkszeredai unitárius lelkész beszédében azt is elmondta, hogy az ember Isten lelkéből kilőtt nyíl, a Teremtőnek mindnyájunkkal terve van, s nem az isteni szándéktól való, ha befutott életpályánkon olykor cél tévesztünk.

DSC05927
Igét hirdet Solymosi Alpár

DSC05916.JPG

DSC05904.JPG

Az istentisztelet után a résztvevők gyalogosan, rendőri felvezetéssel mentek a Haáz Rezső Múzeumhoz, ahol sor került az Egy az Isten című kiállítás megnyitására, amelynek anyagát az udvarhelyi egyházkör gyülekezetei kölcsönözték erre az alkalomra. Ezeket a tárgyakat többnyire nem használják, a parókiákon őrzik, de a mostani alkalom kiváló lehetőség arra, hogy a következő hetekben-hónapokban megtekinthessék az érdeklődők, hiszen ezt – az olykor több száz éves darabokból álló – kollekciót soha nem láthatjuk ebben az összeállításban.

DSC05881.JPG

DSC05898.JPG

DSC05963.JPG

DSC05971.JPG

DSC05991

DSC06025.JPG

DSC06022
Miklós Zoltán múzeumigazgató köszönti az egybegyűlteket és megnyitja a kiállítást

A megnyitó után kisebb csoportokban tárlatvezetéssel látogathatták meg a jelenlevők a kiállítást, miközben a múzeum kertjében szeretetvendégség is zajlott, ahol régi és új ismerősök oszthatták meg egymással gondolataikat.

DSC06013.JPG

DSC06020.JPG

DSC05997.JPG

A szerző felvételei

unitarius_cimer

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.