NÉPI MESTERSÉGBEMUTATÓK

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont májusban Hargita megye négy térségében szervez mesterségbemutatókat. A program célja olyan mesterségek megismertetése a megyében lakó diákokkal, amelyek az adott régióban jellemzőek, de a mai ember számára kevésbé ismertek, illetve felkelteni a diákok érdeklődését a népi mesterek által végzett alkotómunka iránt. A foglalkozások során a diákok elsajátítva egy-egy mesterség alapjait, elkészíthetnek egy-egy kézműves terméket, amit a foglalkozást követően magukkal vihetnek.

A népi mesterségek népszerűsítése idén három település tájházának udvarán és a Tarisznyás Márton Múzeumban valósul meg iskolások részvételével. Minden alkalommal 13 órakor kezdődnek a mesterségbemutatók: május 10-én Csíkszentdomokoson, 17-én Tordátfalván, 24-én Kászonaltízen és 31-én Gyergyószentmiklóson. Helyszínenként két-négy népi mester irányításával zajlanak a foglalkozások. A különböző helyszínekre más-más régiókból érkeznek 5-8. osztályos diákok, Csíkszentdomokosra a kászonaltízi és kászonújfalvi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola tanulói, Tordátfalvára a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola diákjai, Kászonaltízre a csíkszenttamási Bálint Vilmos Általános Iskola tanulói, és végül Gyergyószentmiklósra a siménfalvi Marosi Gergely Általános Iskola tanulói.

A helyi népi mesterek közül Ráduly János vesszőfonást, Lőrincz Annamária bútorfestést, Vizi Julianna és Balázs Terézia szövést, illetve hímzést, Szécsi Szilveszter és Elekes Péter zsindelykészítést és tornácdeszka fűrészelést, Páll Etelka növényi festést, Farkas Éva pedig népi gyógyítást tanít a diákoknak, akik Majorchik Irén irányításával szintén betekintést nyerhetnek a kenderfeldolgozás rejtelmeibe. A kézműves tevékenységben részt vevő gyerekek kiválasztásában a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vállalt szerepet, ezt a Hargita megyei általános iskolákkal való együttműködésben valósította meg.

Forraskozpont_logo_HR_haromnyelvu

A Forrásközpont közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.