EGY AZ ISTEN – 450. éves az Unitárius Egyház – ünnepi megemlékezés Székelyudvarhelyen

Hasonlóan más településekhez Kárpát-medence szerte, ahol unitárius gyülekezetek léteznek, Székelyudvarhelyen is méltó ünnepségeket szerveznek ebben az esztendőben a vallásszabadság törvénye kihirdetésének és a Magyar Unitárius Egyház fennállásának 450. éves évfordulója alkalmából. Május 5-én, szombaton tudományos ülésszakkal, kulturális műsorral, istentisztelettel és kiállítással emlékeznek az 1568-as esztendőben történtekre.

unitarius_cimer
“Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, Jézus Krisztust.” (Ján 17:3)

Ünnepség a székelyudvarhelyi belvárosi unitárius templomban

belv_unit

A program 8.30 és 9.00 óra között bejelentkezéssel veszi kezdetét, 9.00 és 10.30 között a zászlóanyák bevonulása következik. Áhítatot mond Simó Sándor, székelyudvarhelyi lelkész-esperes, majd köszöntők hangzanak el: Simó Sándor székelyudvarhelyi lelkész-esperes, Bálint Benczédi Ferenc püspök, Dimény Csilla, UNOSZ elnök, Gálfi Árpád polgármester, Körösi Viktor Dávid konzul, Miklós Zoltán múzeumigazgató, Simó Melinda, köri UNOSZ elnök. Ezt követően sor kerül a vándorabrosz átadására és következnek a közgyűlési  beszámolók, majd kávészünet 11.00 óráig, amikor megkezdődik az ünnepi istentisztelet – imát mond: Kelemen Szabolcs, szentegyházi lelkész, a szószéki szolgálatot Solymosi Alpár, csíkszeredai lelkész végzi; 12.00 órakor rövid ünnepi műsor, ezt követően dr. Czire Szabolcs előadás A magyar unitárius hitelvek sajátosságai címmel, 13.15-kor, a Haáz Rezső Múzeumban nyitják meg az Egy az Isten, fejezetek az erdélyi unitarizmus történetéből című kiállítást.

haberstumpf_2017_augusztus

Egy az Isten – kiállítás

A kiállítás megvalósulását – tárgyak kölcsönzésé révén – a következő unitárius egyházközségek és intézmények tették lehetővé: Abásfalva, Bencéd, Csekefalva, Énlaka, Gagy, Homoródalmás, Homoródjánosfalva, Homoródkarácsonyfalva, Homoródszentmárton, Homoródszentpál, Homoródszentpéter, Homoródújfalu, Kadács, Kénos, Kolozsvár Belváros, Magyarszentbenedek, Muzsna, Oklánd, Recsenyéd, Siménfalva, Székelyderzs, Székelykeresztúr, Székelyszentmihály, Székelyudvarhely Belváros, Tarcsafalva, Ürmös, Városfalva, valamint Berde Mózes Unitárius Gimnázium – Székelykeresztúr, Magyar Unitárius Egyház Gyűjtőlevéltára – Kolozsvár, Molnár István Múzeum – Székelykeresztúr, Történelmi Múzeum – Torda.

A kiállítás az 1568-as tordai országgyűlésen törvény által biztosított lelkiismereti szabadság és a 450 éves Magyar Unitárius Egyház előtt tiszteleg. A teljesség igénye nélkül igyekszünk minden évszázadból olyan pillanatot kiragadni és bemutatni, amelyek hitelesen tükrözik az illető korszak hangulatát és sajátos arculatát. A bemutatott műtárgyak túlnyomó többsége az udvarhelyszéki unitárius egyházközségek tulajdonát képezik, de kiegészültek kolozsvári és magyarszentbenedeki műkincsekkel is. A tárlat narratívája a történelmi idővonalat követi, a 16. századtól a 20. századi kommunista elnyomásig. Az időbeni utazás a művészeti korszakok váltakozásait is magába foglalja, érzékeltetve az egyházi művészet változásait a reformáció előtti gótika továbbélésétől, a reneszánszon és a 18-19. század letisztult, puritán hangulatán át, a 19-20. század fordulójának historizáló időszakáig. Céljai közé tartozik az unitarizmus szellemiségének és kulturális értékeinek hangsúlyozása, azon meggyőződés mentén, amely szerint az elmúlt 450 év nem csupán egy maroknyi közösség öröksége, hanem az egész erdélyi magyar kultúra kincse. Olyan kincs, amely egyetemes értékű, akárcsak a hit, amelyről valljuk, hogy valóban Isten ajándéka…

Egy_az_Isten.jpg

A programok ingyenesek és nyilvánosak, amelyekre az egyházközség híveit és a környéken élő más felekezetű híveket is sok szeretettel várják.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkasoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.