TÁJHÁZAK NAPJA

A XIV. Hargitai Megyenapok alkalmával a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Hargita Megye Tanácsa támogatásával harmadik alkalommal szervezi meg a Tájházak napját, amelyet a megyei tájházakkal, néprajzi gyűjteményekkel való együttműködésben valósít meg.

Idén a Tájházak napja május 12-én 9 és 19 óra zajlik. Ekkor a programhoz csatlakozó tájházak, néprajzi gyűjtemények tulajdonosai kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt. A tájházak felelősei szervezett formában bemutatják a helyi gyűjteményt az érdeklődőknek, emellett helyenként kézműves foglalkozást tartanak, vagy kulturális műsorral színesítik a rendezvényt, többek között könyvbemutatók, kiállítások, színdarabok, néptánc előadások, gasztronómiai bemutatók kerülnek megszervezésre. Csík, Gyimes, Kászon és Székelyudvarhely vidékén, összesen 16 helyszínen várják a látogatókat.

DSCF1724.JPG

Az érdeklődőknek változatos programot biztosít a csíkmenasági gyűjtemény, a csíkkozmási tájház, a csíkszentmiklósi tájház, az énlaki tájház, a gyimesbükki néprajzi gyűjtemény, a gyimesközéploki Csángó Hagyományőrző Ház, a kászonújfalvi Szent Miklós Ház, a Kászoni Székely Tájmúzeum, a máréfalvi tájház, a homoródszentmártoni Múlt Idők Háza, a nagygalambfalvi gyűjtemény, az oklándi gyűjtemény, a bögözi Székely népviseleti kiállítás, a székelyszentléleki tájház, a székelyvarsági tájház és a tordátfalvi tájház.

A program célja felhívni a figyelmet a helyi értékekre és a lakosság körében népszerűsíteni a tájházakat, gyűjteményeket. Az ingyenes program lehetővé teszi, hogy minél több személy ellátogasson a tájházakba és maradandó élményben legyen része. A Tájházak Napja programban a Forrásközpont koordinátori szerepet vállal, és segíti a gyűjteményfelelősöket a programok megszervezésében.

tajhaz 223.jpg

A Tájházak Napján, reggel 9 órai indulással autóbuszos kirándulásra is sor kerül, az érdeklődők szervezett formában látogathatják meg a csíkszentmiklósi tájházat, a Borospataki Skanzent, a gyimesközéploki Csángó Hagyományőrző Házat és a gyimesbükki néprajzi gyűjteményt.

A kiránduláshoz előzetes bejelentkezés szükséges. Jelentkezni május 7-ig lehet a 0266-214440 és a 0758-104724-es telefonszámokon. A helyek száma korlátozott!

Címképen a kászonaltízi tájház – a szövegközi felvételek a Forrásközpont archívumából valók.

A Forrásközpont közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.