ZETEVÁRALJA – Népi építészeti konferenciánk munkálatairól

Amint arról hírt adtunk, április 20-21-én, pénteken és szombaton zajlott le a III. A hagyományos székelyföldi építészet esélyei a 21. században című rendezvényünk. Ebben az évben kiléptünk a városi környezetből és egy “természetközelibb” színhelyen, a Zetavár Panzió és Kempingben tartottuk az előadásokat, majd a második napon is újítást vezettünk be, szakmai kirándulást szerveztünk. Ez is egy érdekes kísérlet volt, hiszen a két korábbi esztendőben ilyen kísérőprogrammal még nem próbálkoztunk.

Szőcs Ilona a Malomkertről tart előadást – Farkas Antal felvétele

A rendezvénysorozat és a mögötte rejtőző évközi tevékenység egyre szélesebb sugarú körben hat, látványosan és határozottan mozdul rá az építészeti eseményekre és jelenségekre, abban a reményben és azzal a céllal, hogy használni tud az értékteremtő és értékmentő folyamatokban.

Most a Máréfalva-Kászonaltíz-Alsócsernáton-Miklósvár-Vargyas-Abásfalva útvonalon látogattunk meg néhány olyan objektumot, amelyekről idén és korábbi konferenciáinkon szó esett.

Buzás Miklós, a Szentendrei Néprajzi Múzeum főépítésze és a közönség egy része – Farkas Antal felvétele

kozonseg.jpg

31113414_1899103490123436_2964337855914049536_n (1).jpg

Pénteken, a Zeteváralján tartott programokon összesen 57 érdeklődő fordult meg – jórészt olyan emberek, akiknek van rálátása a témákra, s valamilyen módon maguk is érdekeltek, érintettek a székelyföldi falvak épített örökségének őrzésében és fenntartásában.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a népi építészeti örökség megőrzésének fontosságáról beszélt; azt is elmondta, hogy a nagyszüleitől rámaradt házat folyamatosan újítgatja – Farkas Antal felvétele

Amit nem tudtunk megoldani, az az volt, hogy sem az előadók, sem a közönség soraiban megjelentek nem maradtak ott mindvégig. Partnereink és támogatóink jóvoltából – bár pályázataink nem érték el több klasszikus “pénzosztó” helyen sem a döntnökök ingerküszöbét – a feltételek adottak voltak, étkezésre, szállásra, beszélgetésekre, további rögtönzött előadásokra, vitára lett volna még lehetőség. Bízunk abban, hogy a fogyasztói társadalom által diktált őrült iram dacára, marad erőnk és energiánk “saját arcunk” megőrzésére, s reméljük, hogy egyesületünk és honlap-családunk segíteni, generálni tudja ezt a folyamatot a továbbiakban is. Új ismeretségek köttettek, tágult a horizont, és létrejöttek érvényes közös nevezők.

marefalva
A máréfalvi tájház udvar felőli homlokzata

Volt aki egy-két órára, mindössze az előadása idejére tudott jelen lenni, volt aki fél vagy egy napot volt velünk. Az erős központi mag azonban egy mindössze 10 főből álló kis csoport, amely szombaton részt vett a majdnem 300 kilométeres, reggel 9.00 és 22.00 óra között zajló utazáson is.

nyergesteto
Pár percre megálltunk a Nyergestetőn is

nyergesteto1.jpg

Mivel műszaki probléma miatt kénytelenek voltunk egy órát Kászon és Kézdivásárhely között vesztegelni, így Vargyason nem tudtunk megállni.

kaszon1
A kászonaltízi tájház

kaszon3.jpg

kaszon4.jpg

miklosvar_paraszthaz
Miklósváron Kálnoky gróf parasztházait és a kúriát is meglátogattuk

mikloasvar_asztalnal2.jpg

mikloavar_asztalnal.jpg

miklosvar_kastely1

miklosvar_kastely2

Abásfalvára csak sötétedés után érkeztünk meg, ahol azonban – legnagyobb örömünkre – érzékelhettük, hogy hogyan teltek meg élettel a hétvégére László János házai.

DSC05449.JPG

DSC05454

Hamarosan összegezzük a két nap során szerzett élményeinket, és részletesebben is beszámolunk a látottakról-hallottakról.

A külön meg nem jelölt fotókat a cikk szerzője készítette.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Egy gondolat “ZETEVÁRALJA – Népi építészeti konferenciánk munkálatairól” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.