A HAGYOMÁNYOS SZÉKELY ÉPÍTÉSZETRŐL – konferencia Zeteváralján

Amint azt korábban is jeleztük, idén kétnapos programra kerül sor: az első napon szakmai előadások hangzanak el, illetve ezt követően tanácskozást szervezünk, a második napon pedig szakmai kiránduláson vesznek részt a jelenlevők. A hagyományos székelyföldi építészet esélyei a 21. században címet viselő konferenciára idén Zeteváralján kerül sor a Zetavár Panzió és Kempingben.

Terveink szerint a jövőben is folytatjuk a munkát. Legközelebb majd – partnerünkkel, a Miszla Art Kulturális Központtal együttműködve – október második hetében Székelyudvarhelyen találkozunk, amikor bemutatjuk a Kárpát-medencében másutt jelentkező vidéki építészeti jelenségeket és az udvarhelyszéki népi építészeti kézikönyvet is.

A mostani konferencia tervezett programja

Április 20., péntek
Előadások, szakmai fórum (10.00 és 16.00 óra között – előadók: Sütő Levente Lehel (Vargyas), Buzás Miklós (Szentendre), T. Kovács Áron (Sepsiszentgyörgy), Gyöngyössy János (Homoródkeményfalva), Sepsiszéki Nagy Balázs (Csinód), Mihály János (Lövéte), Simó Márton (Székelyudvarhely), Köllő Miklós (Csíkszereda), Lakatos Csilla (Miklósvár), Szőcs Ilona (Csernáton), Bálint Elemér Imre (Oroszhegy) és mások – a lista jelenleg nem végleges;

Április 21., szombat
Szakmai kirándulás (9.00-18.00) – mintegy 40-45 fő részvételével – Zetevárlja-Máréfalva-Kászonaltíz-Csernáton-Miklósvár-Vargyas-Abásfalva-Székelyudvarhely – vidéki építészeti példák, követendő és elrettentő példák, helyszínek meglátogatása, tapasztalatcsere.

Programjainkhoz külső érdeklődők is csatlakozhatnak, akik nem előadók, nem önkormányzati vagy egyházi tisztségviselők, de ettől függetlenül magukénak érzik azokat a problémákat, amelyekkel a Székelyföldön szembesülünk, amikor meg kívánjuk őrizni a hagyományos építészet értékeit, illetőleg úgy kívánunk építkezni, hogy az illeszkedjék az adott környezethez.

A konferenciát idén is az Élő Székelyföld Egyesület szervezi.

Azok az érdeklődők, akik az első napon szeretnének jelen lenni 30 lejes áron rendelhetnek ebédet Zeteváralján, az elszállásolás egy éjszakára 70 lej. A második napon 50 lej a részvételi díj, amely tartalmazza a múzeumi belépőket és az ebédet Miklósváron.

Jelentkezni, szolgáltatásokat megrendelni a szervezőknél lehet, a 0743-815149-es telefonszámon, illetve a simo.marton@gmail.com elektronikus levélcímen legkésőbb április 18-án este 8 óráig.

zeta_logo

Zetavár Panzió és Kemping

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.