Közeleg a TÁJHÁZAK NAPJA

A XIV. Hargitai Megyenapok ideje alatt a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa negyedik alkalommal szervezi meg a Tájházak napját, amelyet a Hargita megyei tájházakkal, néprajzi gyűjtemények tulajdonosaival való együttműködésben kíván megvalósítani. Idén a Tájházak napjára május 12-én 9.00 és 19.00 óra között kerül sor. Ekkor a programhoz csatlakozó tájházak, néprajzi gyűjtemények tulajdonosai kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt.

Tajhazak napja 2018

A tájházak felelősei szervezett formában bemutatják a helyi gyűjteményt az érdeklődőknek, emellett kézműves foglalkozást szervezhetnek, vagy kulturális műsorral színesíthetik a rendezvényt, így lehetőség nyílik többek között könyvbemutatók, kiállítások, színdarabok, néptánc előadások, gasztronómiai bemutatók szervezésére.

A program célja felhívni a figyelmet a helyi értékekre, és a lakosság körében népszerűsíteni a tájházakat, gyűjteményeket. Az ingyenes program lehetővé teszi, hogy minél több személy látogasson el a tájházakba, és maradandó élményben legyen része. A Tájházak napja programban a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont koordinátori szerepet vállal, és segíti a gyűjteményfelelősöket a programok megszervezésében.

A legutóbbi Tájházak napját 2017 májusában tartották meg, akkor 19 tájház és néprajzi gyűjtemény kapcsolódott be a programba. A szervezők egész napos, színes programkínálattal várták a látogatókat. Ez utóbbi rendezvény sikerét látva, a Forrásközpont munkatársai bíznak a gyümölcsöző együttműködésben. A tájházak fenntartóit, munkatársait kérik, hogy csatlakozzanak a Tájházak napja programhoz. Programjavaslatokat, konkrét elképzeléseket április 18-ig várnak a (+4)0758-104-724-es telefonszámon, vagy e-mailben a salloszilard83@gmail.com címre.

A címkép a székelykeresztúri Molnár István Múzeumban készült 2017-ben, a Tájházak napjához kapcsolódó szakmai kirándulás alkalmával – Simó Márton felvétele.

A Forrásközpont közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.