Sikeres volt a FUEN-aláírásgyűjtő kampánya

A Minority SafePack – Európai védelmet jogainknak című felhívását tegnap éjfélig 1,192 M európai polgár írta alá. Ez a szám április 4-én, 11.00 órára már 1.215.879-re emelkedett. A papíralapú aláírásgyűjtő-íveket még egy héten át gyűjtik, április 11-ére összesítik a tagországokban, amely után három hónapig tart a teljes feldolgozás. A módszerek különböznek. Egyes országokban szúrópróba szerű ellenőrzéseket végeznek, míg más országokban valóságosan végigszámlálják.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke, amikor arról kérdezte tőle a Marosvásárhelyi Rádió riportere, hogy mi következik ezek után, részletesebben is elmondta, hogy körülbelül egy év múlva juthatunk el arra a szintre, hogy az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió parlamentje is foglalkozzék ezzel a kezdeményezéssel, a benne foglalt kérdésekkel. 2019 első félévében Románia lesz az EU soros elnöke, amely periódusban nincs amit várnunk, hiszen Románia meg kívánta 2014-ben, a kezdetekkor elutasította, de még a tavaly akadályozni próbálta az aláírásgyűjtést. Ráadásul európai parlamenti választások is lesznek az év közepén, úgyhogy csak 2019 második felében tűzhetik napirendre, azok a EU-honatyák, akik majd benne lesznek az új parlamentben. Tehát sok dolga lesz a kezdeményezőnek, történetesen a FUEN-elnöknek és az RMDSZ vezetésének.

Vélhetően ez a mostani nagyságrend változik majd – akár százezres nagyságrendű tartalék is lehet még – , hiszen sok helyen nem gyűltek egybe a papíralapú aláírás-ívek. Lényegesen magas számot rögzíthetnek, ám az sem ismert, hogy mennyi lesz majd a hibás és hiányos aláírások száma, amelyeket így elveszítik érvényüket.

FRISSÍTVE (1.)

Romániában 250 ezer aláírás összegyűjtését vállalták, ezt tavaly év végéig teljesítették. Nem bízhatták másra a munkát, újabb célt tűztek ki maguk elé. A 303 695 romániai aláírás azért kiemelkedő eredmény, mert az első helyre sorolja Romániát, ha a magyar közösség nagyságát és az összegyűjtött aláírások arányát tekintik. A magyar közösség egynegyede támogatta a kezdeményezést – mutatott rá szerdán, a Minority SafePack aláírásgyűjtésének kampányzáró sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnök.

 

Írásunk a továbbiakban frissül!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.