HÚSVÉT – és aláírásgyűjtési hajrá!

A most következő ünnepnapok, a családi és baráti együttlétek alkalmával ismét odafigyelhetünk a FUEN kisebbségvédelmi kezdeményezésre, hogy azok is aláírják, akik még nem tették meg. A várakozásoknak megfelelően alakult a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés érvényességéhez szükséges aláírásgyűjtés az elmúlt napokban. Célszerű lenne azonban legalább tíz százalékkal túllépni az egymilliós szintet.

Keddig, március 27-ig Litvánia a kilencedik ország, ahol kigyűlt az kvóta. A balti állam esetében 8250 aláírásban határozta meg az Európai Biztottság az elvárt keretet kvótát.  Az aláírások száma – a FUEN összesítése szerint – kedden délben 979 790 volt, tehát már csak 20 210 aláírás hiányzott az 1 millióhoz.

Mint ismert, ahhoz, hogy az EB nyilvántartásba vegye az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és az RMDSZ által indított polgári kezdeményezést 2018. április 3-ig minimum 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. További feltétel, hogy a kezdeményezés aláíróinak legalább 7 uniós tagállamból kell érkezniük, a Brüsszel által megállapított lakosságarányos kvóta szerint. Az utóbbi feltételt 9 országban – Románia, Magyarország, Szlovákia, Lettország, Spanyolország, Horvátország, Dánia, Bulgária és most Litvánia teljesült.

minoritysafepackeu20180327-768x338
Március 27-én délelőtt rögzített állapot – percről percre jó irányba alakul -, azonban kedd délre ehhez még hozzárendelődött mintegy ötezer támogatói aláírás

“Mi, magyarok elsőkként éltünk az európai polgári kezdeményezés lehetőségével. A 2009-es lisszaboni szerződés bevezetésekor azt mondtuk: úgy akarjuk alakítani az Uniót, hogy a többséggel egyenértékű jogok járjanak a kelet-európai országok őshonos kisebbségeinek – nekünk, magyaroknak. A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés bejegyzésével, közel tíz éves munkánkkal a magyar ügyet elvittük Európába. Rést ütöttünk a falon, és kellő súlyt adtunk törekvéseinknek. Az őshonos kisebbségek nem bajkeverők – akkor sem, ha ennek ellenkezőjét állítja a sokszor, sok helyen ismételt román álláspont. Pedig mi nem kérünk többet, csak a bennünket megillető jogok betartását várjuk szülőföldünktől és Európától. Magunk mögött akarjuk hagyni a kommunizmust, meg akarjuk őrizni értékeinket, nyelvünket és kultúránkat. Április 3-án zárul aláírásgyűjtési kampányunk. Egy hetünk van tehát arra, hogy ismét felmutassuk erőnket, és a fennmaradt 25 ezer aláírást összegyűjtsük. A következő napokban még esély nyílik dolgaink menetén változtatni. Ezért arra kérlek, most még ne dőljünk hátra! Feladatunk nem kevesebb, mint a magyar közösség vissza nem térő lehetőségéről emlékeztetni családtagjainkat, barátainkat és ismerőseinket. Bízzunk magunkban! Ne bízzuk másra azt, amit ma még megtehetünk!” – írja körlevelében Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

 ITT Követhető országonként lebontásban a petíció mostani állása.

fuen_iroda_brusszel
Március 22-én nyílt meg a FUEN-iroda Brüsszelben – Forrás: FUEN.org

Vincze Loránt, a FUEN elnöke arról tájékoztatott, hogy információik szerint közel áll a kvóta túllépéséhez Olaszország, Finnország Lengyelország, Szlovénia és Ausztria is, tehát akár 14 országban is meglehet a minimális számú aláírás. A FUEN elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a hibásan kitöltött aláírási ívek miatt valódi biztonságot 1,1 millió aláírás jelentene, ugyanakkor érkeztek olyan tagállami jelzések, hogy minimális hibákat nem vesznek figyelembe az ellenőrzés során, ennél ugyanis erősebb egy EU–s polgára támogatási szándékának kifejezése. Százezres tartalékok talán már nincsenek a kampányban, de Magyarország esetében a Rákóczi Szövetség gyűjtőívei sok helyről még nem érkeztek be, és a civil és egyházi szervezetek, politikai pártok, magánszemélyek továbbra is gyűjtik az aláírásokat.

Aláírni ITT lehet!

Jó lenne túllépni az egymilliós szintet, hiszen azáltal növelhető a kezdeményezés súlya és hitele, a pozitív irányú törvényességi elmozdulás az Európai Unión belül.

Címképen: Vincze Lóránt, a FUEN elnöke

Forrás: Maszol.ro, RMDSZ.ro, MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.