HORVÁTH ANNA tisztessége megkérdőjelezhetetlen

A visszaélésekre lehetőséget adó rossz jogszabályok módosítására van szükség – fogalmazott a RMDSZ szövetségi elnöke. Kelemen Hunor felháborítónak tartja Kolozsvár korábbi alpolgármesterének letöltendő börtönre történt elítélését, illetve azt a bánásmódot, ahogy a romániai igazságszolgáltatás ezt az ügyet kezelte és végigvitte. Az ítélet ugyan nem jogerős, de a példa és a módszer letűnt időket idéz.

A felvétel a kolozsvári Szent Mihály templomban készült

Önkormányzati vezetőink példás munkát végeznek közösségünk érdekében, és nagyon sokat jelent ez mindenütt, de különösképpen azokon a településeken, ahol a magyarság számbeli kisebbségben él. Munkájuk ellehetetlenítése, egy vezető mondvacsinált bizonyítékok alapján való megvádolása, majd elítélése a közösség elleni támadásnak tekinthető. Éppen ezért nekünk, romániai magyar önkormányzati vezetőknek zárnunk kell sorainkat, az eddigieknél jobban, és fel kell emelnünk hangunkat e nyilvánvaló igazságtalanság ellen.

Ezúton is kifejezzük tiltakozásunkat. Horváth Anna tisztessége számunkra egyértelmű, hiszünk ártatlanságában. Mindig becsültük másokat felülmúló munkabírását, és továbbra is közösségünk vezetőjének tekintjük, szavára ezután is odafigyelünk.

Ami 2018. március 23-án Kolozsváron történt, az felháborító, és nem állja ki a jogállamiság próbáját. Ki kell mondanunk: sajnos Románia nem jogállam.

Ugyanakkor bízunk abban is, hogy a Legfelsőbb Bíróság más döntést hoz.

Az Országos Önkormányzati Tanács ezúton is felkéri az RMDSZ szenátorait és parlamenti képviselőit arra, hogy szorgalmazzák a visszaélésekre lehetőséget adó rossz jogszabályi megfogalmazások módosítását, tehát kérjük, hogy a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvényt sürgősséggel módosítsák, hogy ártatlan emberek elítélésére ne legyen jogalap – olvassuk a március 24-én kelt közleményben.

Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa közlése nyomán

Hasonló közleményt tett közzé Hargita Megye Tanácsának RMDSZ frakciója és számos más romániai magyar politikai és civil szervezet, valamint történelmi egyházaink felelős vezetői is kinyilvánították aggodalmukat.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.