MIKHÁZA – Mozduljanak meg a kövek

Tradicionális székely porta Mikházán. Alszegi, mondjam úgy, faluvégi ház. Szemet se vetett rá senki addig, amíg az ingatlan környékén el nem kezdődtek az ásatások, a régészek nemzetközi csapattal a hajdani Limesen álló római castrum nyomait keresik, tegyem hozzá meglehetős sikerrel. Állítom, Mikháza legszebb al-szegi parasztportája, az autentikus népi építészet szépséges emléke. Meddig? Gyűlnek az ilyenszerű, sajnos teljességgel megválaszolható kérdések. Amíg.

A hajdani Ángi-portán virágzó parasztélet folyt, a nyolcvanas években hunyt el a legkisebb fiú, Ángi Ferenc. Népi költőként tartották számon, akik titkokat tudtak őrizni, Ötvenhatos versei túllépték a titoktartás határát, jött a Szekuritáté Ángi Ferencért, akit tartósan nyomorgatott a hatalom.,

Hogyisne folyt volna virágzó gazdasági élet a porta környékén, amikor négy fiú külön-külön saját ökrös fogattal járta a birtokot, s nem mellékesen nekik volt a legmutatósabb trágyadombjuk, ami akkor nagyon is fontos szempont volt egy parasztgazdaság megítélésében.

Hanem a fiaira büszke Ángi asszony azt mondta, csakis díszes székelykapu alatt vihetnek be fiainak asszonyt, úgyhogy jöttek fenyédi mesterek, Berde Mózesék, meglett a díszes kapu is. Csakis olyan menyek jöhetnek számításba, akiket legalább ilyen portáról, ilyen kapu alatt eresztenek el otthonról. sorolta a feltételeket a nemes Ángi asszony. Ha nem, akkor mozduljanak meg a kövek, hulljon le a zsindely a tetőről, a galambdúcba költözzön veréb, és száradjanak le szerre a bevésett betűk, hagyatkozott a porta asszonya, és sokáig várta feltételeinek teljesülését.

mikhaza3

A négy dalia szerre megöregedett, agglegényként haltak ki, így örökös nélkül maradt a porta. Mikházán eleddig soha nem járt művészettörténész az Ángi-házat látva mondta: elképzelhető, hogy szép, szomorú, de az is lehet, kemény, sőt kegyetlen története van…

Lokodi Imre

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.