Minority SafePack – HÉT ORSZÁG TELJESÍTETTE A KISZABOTT KVÓTÁT

A kezdeményezés közel áll a sikerhez. Várhatóan össze fog gyűlni a szükséges egymillió aláírás az őshonos európai kisebbségek érdekében indított Minority SafePack kampány keretében – nyilatkozta Potápi Árpád János egy kapcsolódó konferencia alkalmával hétfőn, Budapesten.

potapi
Potápi a 2017-es FUEN-kongresszuson Kolozsváron

Az államtitkár felidézte: 2017 májusában a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) 15. kongresszusán indult el az akció, amelynek lényege, hogy hét uniós tagállamban egymillió aláírást kell gyűjteni április 3-ig, hogy az unió érdemben foglalkozzon az őshonos európai kisebbségekkel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kezdeményezés jóval több embert érint a becsült 50 milliónál, hiszen 60-70 millió főre tehető azok száma, akik vegyes házasságban élnek, illetve újabban költöztek olyan országba, amelyben életvitelszerűen élve valamely diaszpórához tartoznak és a különleges jogok őket ott is megilletik.

fuen_2-1
Vincze Loránt, Berényi József, Potápi Árpád János és Menyhárt József a 2017 kongresszuson, a kezdeményezés elindításakor – Fotó: Felvidek.ma

A kezdeményezést a FUEN, az EMNP és a Dél-Tiroli Néppárt (SVP) közösen indította. A kampányhoz Magyarország is csatlakozotto, s mostanra mindenhol felgyorsult az akció. Potápi így fogalmazott: “jó biztonsággal lehet mondani, meglesz a szükséges számú aláírás, de ezért meg kell tenni mindent.” Hangsúlyozta, többet kell összegyűjteni a szükséges egymilliónál az esetleges hibás kitöltések miatt.  Kitért arra is, hogy a 13 magyarországi nemzetiség is a kezdeményezés mellé állt, ez őket legalább annyira érinti, mint a magyarságot. Ők is az ország minden területén, szinte minden településen jelen vannak – jegyezte meg az államtitkár.

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója rámutatott arra: sokak számára úgy tűnik, a Minority SafePack egy magyar ügy, de ez egy összeurópai ügy is egyúttal. Az állampolgári kezdeményezés szabályai szerint nem is lenne elég csak a magyarok aláírása – mondta. Az utóbbi néhány évben igen aktív volt Magyarország és a külhoni magyar kisebbség a kisebbségi jogok kiterjesztése területén – közölte, hozzátéve: ezek sorába illik a Minority SafePack kezdeményezés is.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke közölte: úgy tűnik, megvan a szükséges hét tagállam, és már csak minimális számú aláírás hiányzik. Reálisan nézve a számokat, az elmúlt hetek dinamikája alapján meglehet az aláírásszám, de az utolsó tartalékokat is ki kell használni, s ez különösen igaz Magyarországra, 80-100 ezer aláírás hiányzik esetünkben. Ugyanakkor a hétvégén három nap alatt 10 ezer aláírás gyűlt össze – jegyezte meg. minority_save_packMár most sikertörténet a kezdeményezés – mondotta Vincze – a magyar nemzet, a határon túli magyarok, az európai őshonos kisebbségek közös sikere. Szintén úgy látja: összességében nem magyar ügyről van szó, mostanra európai mozgalommá nőtte ki magát a kisebbségvédelmi kezdeményezés. Bízik abban, sikerül “jó irányba fordítani Európát” az érintett kisebbségek jogait illetően. Ez Magyarországon pártokon túlmutató ügy lett, s támogatták a közjogi méltóságok is – jegyezte meg.

A petíciót ITT lehet aláírni!

Címkép: Árvay Károly/ Kormany.hu

Az MTI közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.