Jusson nekünk TÖBB józanság, TÖBB egyenlőség, TÖBB szabadság és TÖBB testvériség

Jusson nekünk TÖBB józanság, TÖBB egyenlőség, TÖBB szabadság és TÖBB testvériség – ITT, Romániában – a Kelemen Hunor elnök úr által jegyzett üzenetet az RMDSZ csütörtöki hírlevele közölte. Az RMDSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a 170 évvel ezelőtt kitört forradalmat teljes nemzeti egyetértés övezi. Annak történeti tablóján mindenki megtalálja a maga helyét és a maga hősét: a radikálisok Petőfi Sándort, az ellenállók Táncsics Mihályt, a romantikusok Jókai Mórt.

szechenyi_szatmar
Március 15-én leplezték le Széchenyi István egészalakos szobrát Szatmárnémetiben – Fotó: Czeglédi Zsolt/ MTI

Ideje lenne, hogy román barátaink is behelyezzék magukat a történetbe. És a közös történetbe. Abba az értelmezésbe, amely nem elválaszt, hanem valóban testvérré tesz a (még) keresztény gyökerű Európában. „Március 15. összeköt bennünket, magyarokat, annak ellenére, hogy sok olyan kérdés van, amelyben megoszlik a véleményünk” – áll az üzenetben. Az RMDSZ szövetségi elnöke megállapítja, hogy ma ugyan nem kell kivont karddal csatába vonulni, a magyarságnak értékeiért és érdekeiért ugyanúgy harcolnia kell.

„Kollektív jogaink biztosítását kérjük, és elvárjuk Romániától, hogy legyen víziója, elképzelése arról, merre kellene haladnia – mert ma céltalan ez az ország, irányt vesztve sodródik. A román politika nem a tudatos tervezésről, hanem az egymás elleni harcról ismerszik meg. Ez nincsen rendjén. Ha a román társadalom képviselői nem kezdenek komoly párbeszédet a jövőről, a 2018-as esztendő is úgy telik el, mint az uniós csatlakozás utáni tíz: nem alkotunk sem újat, sem maradandót” – áll a dokumentumban.

Kelemen emlékeztet arra, hogy az 1848-1849-es szabadságharcot kiegyezés követte. „Mi, magyarok ma is kiegyezésre törekszünk. Ki kell egyeznünk abban, hogy Romániának ugyan a neve román, valójában több nemzetiség közös országa. És ki kell egyeznünk abban is, hogy semmit sem ér a haza szolgálata, ha nem járulunk hozzá az ország fejlődéséhez, közös jövőnk építéséhez” – fogalmazott a Kelemen Hunor elnök által jegyzett ünnepi üzenetében az RMDSZ.

Az MTI közlése nyomán

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.