EGYRE KÖZELEBB A CÉLHOZ

Ezidáig 822 ezer európai állampolgár támogatta aláírásával a Minority SafePack kezdeményezést – jelentette be a FUEN március 8-án. 25 nappal a határidő lejárta előtt kijelenthető: az őshonos kisebbségek és nyelvi közösségek számára uniós védelmet és támogatást kérő európai polgári kezdeményezésnek jó esélyei vannak az egymilliós aláírásszám teljesítésére. „Egyre közelebb vagyunk a célhoz, de még nem értük el. A tét óriási, és minden rajtunk múlik. Ez egy soha vissza nem térő lehetőség, és ahhoz, hogy élni tudjunk vele, elszántságra és határozottságra van szükség tagszervezeteink, partnereink és támogatóink részéről” – jelentette ki Vincze Loránt FUEN-elnök Bolzanóban, ahol a dél-tiroli némtajkú és ladin kisebbségek kampányrendezvényén vett részt.

Az RMDSZ, a Dél-Tiroli Néppárt és a FUEN által indított Minority SafePack kezdeményezésnek egymillió aláírást kell összegyűjtenie az április 3-i határidőig, ugyanakkor hét tagállamban teljesítenie kell az országos küszöböt is. Ez eddig Romániában, Magyarországon és Szlovákiában történt meg, ugyanakkor Lettországban már csak 800 aláírás hiányzik ehhez, illetve Dánia, Szlovénia, Bulgária, Spanyolország, Lengyelország és Horvátország esetében is jó esély van a küszöb elérésére.

puigdemond_brusszelben3
Carles Puigdemont – Fotó: Vladimir Dobrovolskyi / Sputnik (archív felvétel)

Carles Puigdemont volt katalán elnök is aláírta a kezdeményezést, és közben népszerűsítette a kezdeményezést hívei körében, úgyhogy ily módon jelentősen növekedett a Spanyolországban, illetve Katalóniában az aláírások száma.

Dél-Tirolban egy 69 közismert személyből álló bizottság alakult a Minority SafePack népszerűsítésére. „Ez a kezdeményezés az európai szellemiség jegyében született, és egy egyedi alkalom annak hangsúlyozására, hogy a nyelvi és kulturális sokszínűség érték és erő” – mondta Dél-Tirol kormányzója. Arno Kompatscher hozzátette: Dél-Tirol jó példa erre. „Nagyon fontos számunkra az európai kisebbségek védelmének a támogatása, azt akarjuk, hogy a jövőben azok is élvezhessenek velünk azonos jogokat, akiknek most sokkal kevesebb jog adatik meg” – fogalmazott a kormányzó.

„Bár Dél-Tirol kisebbségi régióként nagyszerűen működik, feladatunknak tartjuk bebiztosítani, hogy Európa többi kisebbsége is megfelelő védelmet fog élvezni a jövőben” – mondta Daniel Alfreider olaszországi parlamenti képviselő, a FUEN alelnöke. Az EURAC kutatóközpontnál tartott eseményen a bolzanoi egyetem rektora is bejelentette, hogy intézménye támogatja a kezdeményezést.

hir_8575
Voncze Lóránt (1977) újságíró, politikus, a FUEN elnöke

„Minden a célegyenesen múlik. Mindannyian győztesek lehetünk, de a kudarc is közös lesz, ha nem teljesítjük az aláírásszámot. Ez az utolsó esély arra is, hogy a többséghez tartozókat is meggyőzzük kezdeményezésünk támogatásáról. Az őshonos kisebbségek egy európai érték, amelynek védelemre van szüksége. Minden kisebbségi aláírása a saját közössége erejét, tenni akarását mutatja, azt, hogy Európát egy jobb, élhetőbb hellyé akarjuk változtatni kultúránk és nyelvünk számára. Azt mutatja, hogy a közössége jövőt akar maga számára Európában. Minden közösségnek lehetősége van a kampány alatt megmutatni erejét, önbecsülését és szolidaritását más kisebbség iránt. Az erős közösségeknek felelőssége van abban, hogy a gyengébbeket támogassák. Nekünk azokért is össze kell fogni és alá kell írni, akik nem tehetik meg, mert a többségi állam fenyegeti őket. Ebben a kérdésben Európában a magyarok az élen járnak, és remélem, mások is felsorakoznak mellettünk. Rajtunk, rajtatok múlik!” – fogalmazott Vincze Loránt.

ader
Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is aláírta gyűjtőívet – Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Románia – élén az egyre inkább elrománosodó Iohannis elnökkel – , amelynek politikai elitje azt vallja, hogy modellértékű az országban a kisebbségek helyzete, több fórumon is támadta a három szervezet által indított aláírásgyűjtést. A magyar állami felső vezetés felső körei, a legfőbb közméltóságok majdhogynem egyhangúlag, a központi média nyilvánossága előtt írtak alá, illetve szólítottak fel arra minden magyar állampolgárt, hogy támogassák a MSPI kezdeményezését.

FUEN_slide_770

Aki nem tette meg ITT aláírhatja a petíciót!

Forrás: MTI, Maszol.ro, RMDSZ.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.