Oscar 90. – FRISSÍTVE!

Magyar idő szerint éjfél után kezdődik az Oscar-gála, amelyet közvetít a Duna Televízió. Moziínségben élünk a Székelyföldön, de azért volt szerencsénk az újabb vetítési próbálkozások jóvoltából látni Enyedi Ildikó Testről és lélekről című nagyjátékfilmjét, amely meggyőzött minket arról, hogy valóban elismerésre érdemes produkció a legjobb külföldi filmnek járó díjkategóriában. FRISSÍTÉS: Lejárt az Oscar-díjak átadási ünnepsége. A legjobb külföldi filmnek járó elismerést egy chilei film kapta. Enyedi Ildikó filmje nem részesült elismerésben…

Követni fogjuk az eseményeket, és a lehető legkorábban igyekszünk beszámolni a végeredményről.

A Guardian szerint ennek a magyar filmnek minden esélye megvan, hogy elnyerje az Oscar-díjat a maga kategóriájában.

doron-anita-2017-1024x576
Doron Anita Beregszászon született 1974-ben, Torontóban diplomázott (2002), több produkció rendezője és forgatókönyvírója – Fotó: 24.hu

Az idei Oscar-versengésben van még egy részben magyar érdekeltségű film és annak egyik alkotója:  a kárpátaljai születésű Doron Anita, aki a legjobb animációs filmnek járó díjra jelölt A kenyérkereső című alkotás forgatókönyvét jegyzi.

FRISSÍTÉS (1.)

Az Egy fantasztikus nő (Una Mujer Fantástica) című chilei alkotás kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben. Sebastián Lelio drámája mellett Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve, valamint a Szeretet nélkül című orosz, A négyzet című svéd és a The Insult című libanoni film volt versenyben az elismerésért. Chilei film először nyert ebben a kategóriában.

A víz érintése (The Shape of Water) négy jelölését váltotta díjra a helyi idő szerint vasárnap este megrendezett 90. Oscar-gálán.

A 90. Oscar-gála házigazdája, Jimmy Kimmel a 2017-es gálán történt bakira, a legjobb film kategória nyertesének nevét tartalmazó boríték elcserélésére célzó poénnal kezdte köszöntőbeszédét, később áttért a szexuális zaklatások forró témájára. Mint mondta, Harvey Weinstein producert zaklatási botrányai miatt tavaly kizárta az Amerikai Filmakadémia. „Sok nagyszerű jelölt volt erre az elismerésre, de Harvey érdemelte meg a leginkább” – tette hozzá. Majd az életnagyságú Oscar-szoborra mutatva azt mondta: „Oscar az a férfi, akit leginkább szeretnek és tisztelnek Hollywoodban. Nem csoda, nézzenek csak rá. A keze jól látható helyen van, sosem udvariatlan, és ami legfontosabb, egyáltalán nincs pénisze. Szó szerint a mértéktartás szobra, ez az a férfi, akiből többre lenne szükség ebben a városban.”

Az MTI közlése nyomán.

TOVÁBBI RÉSZLETEK KÉSŐBB!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.