Céltalanság és vízióhiány Romániában

Ennek az országnak nincsenek nagy projektjei, amelyekben konszenzus lenne a parlamenti pártok között. 2018-nak annak az esztendőnek kellene lennie, amikor néhány alapvető kérdésben a romániai társadalom párbeszédet folytat a jövőt illetően. Ehhez néhány alapelvet és értéket tisztáznunk kell: mit értünk jogállam alatt, a hatalmi ágak szétválasztásán, illetve mit gondolunk az alapvető szabadságjogokról.

Kelemen Hunor és az SZKT a marosvásárhelyi Kultúrpalotában – a felvételt az RMDSZ honlapjáról vettük

A vízióhiány és az ország stratégiai terveinek hiánya a mindennapokra is rányomja bélyegét: nő a szegénység és nő az elvándorlás, és mit sem ér a gazdasági növekedés, ha ezt nem fenntartható módon fordítja vissza a gazdaságba a kormányzat, úgy, hogy új munkahelyek létesüljenek, hogy a szegénység felszámolására koncentráljon.
Románia nem modellértékű ország a kisebbségi közösségek védelmének tekintetében. Ezt alátámasztja az Európa Tanács szakértői testületének legfrissebb jelentése is. Üdvözöljük a szakértői következtetéseket, amelyek között számtalan utalás található az RMDSZ által benyújtott árnyékjelentésre is.

Románia továbbra sem rendezte a kisebbségi közösségek, a magyar emberek helyzetét: bár mintaország látszatát kelti, a tények mást mutatnak, és ez most már Európában is egyértelmű. A román külügy továbbra is hárít, és konokul figyelmen kívül hagyja a tényeket. Ezek viszont megkerülhetetlenek.

Két hét múlva ünnepeljük az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját – a Szövetség központi rendezvényét Szatmárnémetiben szervezzük. Március 15. az erdélyi magyarok egyik legnagyobb ünnepe. 170 éve szabadságot, egyenlőséget, testvériséget kértünk – sosem mások rovására. Ma sem elégszünk meg kevesebbel. Bár a szabadságharcot leverték, jött a kiegyezés. Ma is kiegyezésre törekszünk a román többséggel abban, hogy március 15. mindannyiunk ünnepe lehet – ahogyan a szabadság is mindnyájunké: nyugodtan osztható, bárkinek adhatunk belőle, úgysem fogy el. A testvériségnek is csak akkor van értelme, ha az valós megértésre, és a másik teljes elfogadására irányul. Az egyenlőségnek azt kell jelentenie, hogy egyenlő esélyt biztosítunk mindenkinek.

Ki kell egyeznünk abban is, hogy Romániának ugyan a neve román, valójában több kisebbség, nemzetiség közös állama: a román többség mellett magyaroké, cigányoké, németeké és sorolhatnánk. Ha van kiegyezés, a közös célokban is könnyebb megállapodni. Mi azt szeretnénk, hogy a közösen megtervezett jövő felé irányuljon tekintetünk.

Az Európai kisebbségvédelmi kezdeményezés határozta meg az első olyan pontos, mérhető célt, amit sikerrel teljesített az RMDSZ. Ahogy megígértük, elvégeztük a feladatot: 250 ezer helyett 261 ezer aláírást gyűjtöttünk össze Erdélyben. Mi több, az MSPI-nek nemcsak zászlóvivői vagyunk, hanem motorja és szervezője is Európa szinten. Tudjuk, hogy ezt nem bízhatjuk sem a véletlenre, sem másra. Éppen ezért, március 25-ig további 25 ezer aláírást fogunk összegyűjteni Erdélyből.

minority_save_pack

A petíciót ITT lehet aláírni!

A címkép archív archív felvétel – Fotó: Vadim Ghirda/AP/MTI

Kelemen Hunor

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.