Együttérzünk a kárpátaljai magyarokkal

Pár hét leforgása alatt másodjára szembesül a kárpátaljai magyar közösség azzal, hogy könnyen átléphető a verbális és fizikai agresszió határa. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elítél mindennemű agressziót, bárhol is történjen az. Nem tűrjük, ha a romániai magyar közösséget vagy számbeli kisebbségben élő barátainkat megfélemlítik! – írja közleményében Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Szolidaritásunkat fejezzük ki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel, amelynek székházát kedd hajnalban felgyújtották. Bízunk abban, mihamarabb előállítják az elkövetőket.

Nem hátrálunk meg, és nem hallgatunk el akkor sem, ha a Kárpát-medence magyar közösségei ellen gyűlöletkampányt, merényletet folytatnak. Kiállunk egymásért, segítőkezet nyújtunk ott, ahol baj van.

Arra kérjük azokat, akik mindmáig hisznek Ukrajna európai jövőjében, ezekben a napokban se engedjenek teret az erőszaknak, az egymás mellett békében élni akaró közösségek összeugrasztásának.

Kitartást kívánunk a kárpátaljai magyaroknak!

Együttérzésünkkel mi is csatlakozunk az RMDSZ és más magyar szervezetek szolidarizáló megnyilvánulásaihoz.

Előzmények

A lengyel belbiztonsági minisztérium a múlt héten őrizetbe vette azt a három férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbálták felgyújtani február elején a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát.

Az MTI emlékeztet: Kárpátalja kormányzója február 21-én arról számolt be, hogy az ukrán hatóságok azonosítottak két lengyel állampolgárt, akiket a gyújtogatással gyanúsítanak. Hennagyij Moszkal hozzátette, hogy a két férfi a Falanga nevű radikális szélsőjobboldali szervezet tagja.

Kedden a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője közölte: nyomoznak a két gyanúsított ügyében. A szóvivő beszámolt egy harmadik gyanúsítottról is, akit Moszkal nem említett. Elmondta azt is, hogy kettejük esetében három hónapos letartóztatást rendeltek el, a harmadik gyanúsítottat szabadlábra helyezték, rendőrségi felügyelet alatt van. Stanislaw Zaryn hozzátette, hogy a gyanúsítottakat még Moszkal bejelentése előtt vették őrizetbe.

A mostani gyújtogatásról

Kedd hajnalban újabb támadás érte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházát, ismeretlen tettesek betörték az épület ablakát és robbanószerkezetet, vagy gyújtópalackot dobtak be. A tűzben teljesen megsemmisült három földszinti helyiség. Hennagyij Moszkal ezután meggyőződését fejezte ki, hogy a támadás mögött orosz titkosszolgálatok állnak.

Az MTI közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.