GAZDÁNÉ OLOSZ ELLA kiállítása

Az Erdélyi Művészeti Központban (EMűK) nyílik meg 2018. február 23-án, pénteken 18.00 órakor a jeles textilművész retrospektív kiállítása. A vendégeket köszönti Vécsi Nagy Zoltán, az intézmény igazgatója. A tárlatot megnyitja Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalom- és művészetkritikus. Közreműködik Ségercz Ferenc népzenész.

gazdane
Gazdáné Olosz Ella szobra Kovásznán – Vargha Mihály alkotása (2013)

Gazdáné Olosz Ella (1937-1993) vonzalmát a szövéshez édesanyjától örökölte, aki a háromszéki hagyományoknak megfelelően a családi otthon minden textilszükségletét maga szőtte. Középiskoláit Kovásznán, majd a sepsiszentgyörgyi Leányközépiskolában végezte (1954), Kolozsvárt a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát a textil szakon (1961), ahol a nyugati gobelinművészetre Ciupe Mária, az erdélyi népi szövészet hagyományaira Szentimrei Judit irányította rá a figyelmét. 1961-64 között Nagyenyeden, majd 1990-ig Kovásznán rajz- és kézimunkatanár volt. Tíz éven át, 1975-től 1985-ig, szervezte a Kovásznai Nyári Tárlat című kiállítássorozatot. Már egyetemi hallgatóként falusi gyűjtőutakon vett részt, majd élményeit külföldi tanulmányutakon egészítette ki. Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Angliában, Németországban, Ausztriában és Görögországban ismerkedett a régi és mai Európa textilművészeti értékeivel, de a helyszínen tanulmányozta Egyiptom, Törökország, Szíria, Irak, Irán, Pakisztán, Afganisztán és Türkmenisztán népi textilkultúráját is. Az így szerzett nyugati és keleti tapasztalatok szintéziseként vállalkozott Erdélyben arra, hogy a hagyományos és a modern egymásra hatását a textil nyelvén megfogalmazza.Önálló munkája a Kézimunkázók könyve (1982). Megalakulása óta tagja volt a Kriza János Néprajzi Társaságnak. Kárpitjai gyűjteményével 1991-ben a budapesti Műcsarnokban jelentkezett; halála után került sor kolozsvári kiállítására (1994).

A kiállítás megtekinthető az EMűK (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2.) III. emeleti kiállítótereiben, 2018. február 24. és március 23. között, keddtől péntekig, 10.00 és 17.00, szombaton pedig 10.00 és 18.00 óra között.

EMuK-logo

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.