Nájlon világ van

Több helyen is olvastam, hogy a műanyagok mennyire ellepték a legtávolabbi és a leginkább védett helyeket is. Friss kutatási eredmények alapján Európa partjainál az Atlanti-óceánban és a Földközi-tengerben mutatták ki a legmagasabb műanyag koncentrációt, 180-307 mikroműanyag-szemcsét köbméterenként, de magas a koncentráció Dél-Afrikánál, Fokváros partvidékén vagy Ausztráliában is, holott ott jóval kisebb a népsűrűség, s azt gondolnánk, hogy a civilizációs ártalmak kevésbé sodródnak el azokra a távoli kontinensekre. Évente mintegy nyolc millió tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe, ahol jelentékenyen súlyosbítja a halak, a vízi emlősök, meg a virágállatok helyzetét.
DSCN6488.JPG

Nem látom át a globális szennyezés bugyrait, nem szállok alá a Marianna-árok tizenegy kilométeres mélységébe, hogy felfedezzem a mocskot, csak a magam szűk környezetét látom, amelyet ugyancsak eláraszt a mű-mocsok. Nemcsak mikro-szemcsék, hanem tényleges, megfogható, szabad szemmel látható és érzékelhető elvetett hulladékokat látok. Pedig azt mondják, hogy mindennek, s így ennek is értéke van. Biztos. Lehetne olyan szabályozás, amely rákényszeríthetné a gyártókat, hogy visszaváltsák a csomagolóanyagot, a készülékeket, az egyszer használatos boldogság dobozait és konténereit, de nem teszik. Állítólag törvény van a visszaforgatásra, de a logisztika és a profitszerzés oltárán elvész a malaszt. Minek vacakolni annyit?! Úton-útfélen ott hevernek, egzotikus és védett helyeken bukkannak fel a gumiabroncsok, az összegyűrt pillepalackok, a fóliák és egyéb haszontalanságok. Láttam már falutól nyolc kilométerre levő rekettyebokorban háztartási műanyagot, de még a Hargita magaslatain is, olyan helyeken, ahová külön művészet és elszántság kell a feljuttatáshoz.

szemet

Külföldi látogatók érkeztek a minap egy barátomhoz. Az úriember nem akarta Kénos és Homoródszentmárton felé szállítani a jámbor nyugatiakat, inkább Szentegyháza és Lövéte felé vette az irányt. Hogy ne lássák a Kénosi-tetőn szétdobált zsákokat és az egyéb fertőt. A projekt nem sikerült, mert a biztonságosabbnak és védettebbnek vélt szakaszon is kitüremkedtek a hó alól lelkiismereti hiányosságaink bizonylatai. Épp olvadt a hó, s olyankor a leginkább szembeötlő a mocsok. – Szerencsére ismét havazott – mondta a barátom –, s bízom abban, hogy szép látványt hazudva, havas tájon ki lehet majd menekíteni a vendégeket a Homoród-mentéről.

Hátha megmarad bennük az illúzió, hogy rend van még az európai végeken.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.