Elhunyt KALLÓS ZOLTÁN

Életének 92. évében hunyt el a Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő. Kallós Zoltán a mezőségi Válaszúton született 1926. március 26-án, abba az életformába, amely mára már jórészt csak a múzeumban látható. Gyermekkora óta a néprajz vonzásában élt, annak varázsvilágával foglalkozott.

„Részt vettem ezeken a falusi ünnepségeken, karácsonkor kántálás, betlehemezés. Táncba, fonóba mindenhol ott voltam. Úgyhogy akarva nem akarva magamba szívtam ezeket a dolgokat.” – mondta egy évvel ezelőtt a Kolozsvári Rádiónak.

Kallós Zoltán kisdiák korában kezdett gyűjteni. Kolozsváron járt iskolába, ott értette meg, hogy amivel gyermekként találkozott szülőfaluja zárt, munkás és szigorúan erkölcsös rendjében, mennyire értékes. Tanára szorgalmazta, hogy érdemes és szükségszerű megőriznie szülőfaluja hagyományait.

Kallós Zoltán a Mezőségen, Kalotaszegen, Moldvában és Gyimesben gyűjtött legszívesebben, különösen énekes és hangszeres zenét, népszokásokat és szokásköltészetet. Ebben szülőfalujában, de egész Mezőségen nagy segítségére volt a rokonsága.

1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt. Néprajzi gyűjteményét, válaszúti birtokát és szülőházát is az alapítványnak adományozta, ahol megannyi szórványvidéken élő gyermek tanulhat anyanyelvén, bentlakásos rendszerben.

ÍRÁSUNK A TOVÁBBIAKBAN FRISSÜL!

A Kolozsvári Rádió közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.