5. Székelyföldi Grafikai Biennálé

Siklódi Zsolt váratlan, tragikus távozásával sokunkban ‒ szervezőkben, képzőművészekben ‒ fogalmazódott meg a hogyan tovább nyomasztó kérdése.  Az ötödik Székelyföldi Grafikai Biennálé közeledtével most kezdünk szembesülni azzal, mekkora űrt hagyott maga után. Mert Siklódi Zsolt nemcsak egy felkért kurátor volt. Ő volt a Biennálé kitalálója, stratégája, megvalósítója, motorja, ha kellett grafikusa, kétkezi munkása.

Siklodi_Zsolt G4_fotoHenning
Siklódi Zsolt (1966-2017)

Az elmúlt években fáradságot és önmagát sem kímélve dolgozott azon, hogy a Székelyföldi Grafikai Biennálé rangos, világszínvonalú eseménnyé váljon. Eltökélt szándéka lelkesedéssel és rendkívüli taktikai érzékkel párosult. Sikerült mindenkit meggyőznie arról, hogy szükség van egy ilyen rendezvényre, az megvalósítható, és ez által a régió felkerülhet a világ képzőművészeti térképére. Mindig következetesen hangoztatta: „ A Székelyföldi Grafikai Biennálé célkitűzése egymás mellé helyezni a lokálist az univerzálissal, és ezen keresztül megkeresni, meghatározni a térségben, de a világ más tájain megszülető grafikai törekvések helyét is a globális trendekben…”. A kezdeti nehézségeket inkább kihívásnak tekintette, tapasztalatoknak, amelyekből tanulni lehet. Ennek is köszönhető, hogy minden biennáléval egyre közelebb került a kitűzött cél eléréséhez. A 2016-os, negyedik biennáléról színvonalát tekintve már bátran kijelenthetjük, hogy felkerült a legfontosabb grafikai seregszemlék listájára. Ezt a számos nemzetközi visszajelzés mellett a megkerülhetetlen számok is igazolják: összesen 1238 alkotás érkezett a világ 41 országából. Még láthatta, miként érik be kemény munkájának gyümölcse. Azonban ő olyan ember volt, aki nem tudott megnyugodni. Újabb, cizelláltabb célokat tűzött ki maga elé, hogy amit elkezdett, még tökéletesebb legyen. Sosem volt megállás számára, mintha érezte volna a szűkre szabott időt.

Siklódi Zsolt nincs többé velünk, és most itt állunk elbizonytalanodva, tétován, csupán hiányát érezve. Nincs kit megkérdezni, miként tovább. Mi, akik csak érintőlegesen is részt vettünk ebben az építkezésben, egy dolgot tudunk biztosan: kötelességünk folytatni az általa kijelölt utat.

A szervező csapat nevében:
Erőss István

A jelentkezési űrlap ITT megtalálható.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.