EGY HATÉKONY GAZDASÁGÉRT – új projekt a Civitas Alapítványnál

Egy közeljövőben indítandó programról tartottak sajtótájékoztatót a Civitas Alapítványnál. A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért, partnerségben a csíkszeredai Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetséggel elindította a „SPEED – Egy hatékony és fejlett gazdaságért (SPEED – Spre o Economie Eficientă și Dezvoltată)” elnevezésű projektjét. A projekt futamideje 36 hónap, összértéke 10.683.494.44 lej. A projekt fő célja a Közép-romániai fejlesztési régióban élő lakosság életszínvonalának növelése, vállalkozói képességeinek fejlesztése, nem mezőgazdasági városi vállalkozások kialakítása, valamint tartós és minőségi munkahelyek megteremtése által.

Fontosabb tevékenységek

A lakosság tájékoztatása a projektről, a bekapcsolódás előnyeiről és lehetséges eredményeiről. Csoportos és egyéni tájékoztató eseményeket (Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben megyékben, amelyeken legkevesebb 480 személy fog részt venni, megyénként legalább 30 fő). A találkozások alkalmával, a jelenléti lapok kitöltésekor a résztvevők kifejezhetik érdeklődésük mértékét az elképzelés iránt.

Az első tájékoztató rendezvényt Székelyudvarhelyen tartják, 2018. február 8-án, 11.00 órai kezdettel. Színhelye a Hargita Business Centerben (II. Rákóczi Ferenc utca, 84. szám).

Egy szelekciós eljáráseredményeként kiválasztanak legkevesebb 360 olyan személyt, akinek szándékában van egy vállalkozás elindítása, és meghívják elméleti és gyakorlati képzésre. A képzésen résztvevők 60%-a munkanélküli vagy inaktív személy (például középiskolás, egyetemista vagy háztartásbeli), 40%-a rendelkezik munkahellyel, egyéni vállalkozó vagy üzletrésze van egy gazdasági társaságban. A képzések időtartama 40 óra, és körülbelül 8 napot fognak tartani. A képzések moduljai: Légy vállalkozó!, Vállalkozás indítása, Könyvvitel, Üzleti kommunikáció, Marketing, Üzleti tervezés, valamint Informatika.

A záróvizsgán elért eredmények alapján, minden csoport első 10 helyezettjét prémiummal jutalmazzák.

A képzés záróvizsgáján a vizsgázók egy általuk elkészített üzleti tervet mutatnak be, majd még egy hónap áll a rendelkezésükre, hogy azt tökéletesítsék. A továbbiakban a legjobb 36 üzleti terv elkészítője legtöbb 177.740 lej nagyságú, de minimis jellegű támogatáshoz juthat üzleti terve megvalósításához.

Az üzleti tervek kivitelezése céljából a kedvezményezettek új vállalkozásokat hoznak létre (jogi formája lehet kft, egyéni vállalkozás, szövetkezet, egyesület stb.). A vállalkozás bármilyen engedélyezett termelési, szolgáltatói vagy kereskedelmi tevékenységet végezhet. Vállalnia kell két új munkahely létrehozását és azok megtartását. Olyan személy is létrehozhat új vállalkozást, aki a 31/1990-es törvény alapján létrehozott valamely gazdasági társaságban nem többségi tulajdonos. A vállalkozásokat városi székhellyel kell bejegyezni, a tulajdonosok viszont vidéki lakhelyűek is lehetnek.

A vállalkozások tulajdonosai két hónapos gyakorlaton fognak részt venni olyan egységeknél, amelyek tevékenysége megegyezik a vállalkozás tevékenységének tárgyával. A vállalkozóknak szakmai támogatást, tanácsadást biztosítanak, és vállalkozásuk felügyeletben részesül, egészen a projekt befejezéséig (2020 decembere).

A létrehozott vállalkozások hálózatba szerveződnek, amelynek keretében morális támogatáshoz, tapasztalatcseréhez jutnak, közös marketing-stratégiákat léptethetnek életbe, de szoros és gyümölcsöző gazdasági kapcsolatokat is kialakíthatnak egymás között.

A projekttel kapcsolatos részletes információkhoz a feltöltés alatt álló vallalkoznijo.ro, az intreprindereata.ro, a civitas.ro oldalakon, valamint az erre a célra létrehozandó közösségi oldalakon juthatnak hozzá az érdeklődők.

A projekt vezetői: Kis Zoltán és Benedek Berta.

Kapcsolat

Civitas Alapítvány a PolgáriTársadalomért
535600-Székelyudvarhely
Solymossy utca, 29. szám, tel./fax: 0737-015484, 0266-218481
e-mail: office.udv@civitas.ro, http://www.civitas.ro

Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetség
530152 – Csíkszereda
Hargita utca, 95. szám, tel: 0735-156943 / 0735-156944
e-mail: achiia.speed@gmail.com / biichr@biichr.ro, http://www.biichr.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.