Kenyér, babér és honvágy

Ha valaki úgy gondolja, hogy könnyű élete volt a korondi születésű Lőrincz Márton birkózónak, a berlini olimpia győztes bajnokának, az nagyon téved. Miután átszökött 1930-ban a román-magyar határon sokáig a fejét sem tudta hova lehajtani a budapesti éjszakában, de a napi betevő falatra is alig jutott a szerény fizetésből. A háború Argentínába sodorja, itt a honvággyal küszködött naponta, nem ünnepelte senki, egy volt a sok ezer bevándorló közül.

LM2

Huszonegy éves volt, és 1934-et írtak, amikor Stockholmban az első nemzetközi szereplés alkalmával szabadfogású Európa-bajnok lett a korondi Lőrincz Márton, akinek a kiutazása is bizonytalan volt az utolsó pillanatig a piszkos anyagiak miatt. Ment, látott és győzött. Maga mögött hagyta Fischert és Tuvesscni-t súlycsoportjában. Itt figyeltek fel igazából a Magyar Atlétikai Club sportolójára, mert addig, a „biztató reménységek” csoportjába tartozott. Valójában ekkor derült ki, hogy milyen áldatlan körülmények között él, mondhatni mély-szegénységben a klub egyik Duna-parti víkendházában. A vékony kis barna fiú inkább a technikájával és szívósságával érvényesült, mintsem fizikai erejével, hiszen sokszor éhesen hajtotta este fejét a párnára. Pedig akkor már magyar bajnok volt, a szintén korondi származású Balázs Dániel királybíró és Ambrus Pál szentegyházasfalvi földije vette pártfogásba a tehetséges fiatalembert.

Az Európa-bajnokot hiába várták a Keletinél és ünnepelték a sportbarátok. Az ünneplés után is maradt a nyomorúság, az Európa-bajnok sportoló a HÉV asztalosműhelyében dolgozott, hatvan pengőt keresett havonta. Két év kellet ahhoz, míg újra felfigyeltek a tehetséges birkózó fiúra, aki 1936. augusztus 9-én, egy szép vasárnapi napon örök időkre maradandóan belevéste magát a magyar sport történetébe. A sorrendben 11. újkori olimpián, Berlinben, a görög-római birkózás légsúlyú csoportjában Lőrincz Márton első lett! Kapkodták a fejüket az emberek, mert ismeretlen volt ez a név. Mindjárt pártfogásba vették és azt mondták: a sport mellett azonban a szegény embert is meg kell látni, észre kell venni Lőrincz Mártonban! Nagyobb darab kenyeret, biztosabb, nyugodt megélhetést a koszorús bajnoknak, hogy ne csak a fejét övezze a habér, de elmondhassa, hogy a nemzet nem volt hálátlan hozzá.

LM3

A nagy ünneplésben a főváros előlépteti az olimpiai bajnokot, olyan beosztást kapott, ahol a korábbinál nagyobb lett a fizetése. Lőrincz Mártont, a keménykötésű székely birkózót a helyiérdekű vasutak közvágóhídi forgalmi irodájába nevezték ki. No, de akkor már könnyen ment, mert az állomásfőnök személyesen foglalkozott az új tanítvánnyal, így ő is bekerülhetett a híradásokba. Ezt a pillanatot örökítette meg bizonyára a fényképész a mellékelt fényképen.

LM

Korondon Hadnagy Mihály plébános, aki követte a rádió hullámain a berlini olimpiát, meghatottan újságolta híveinek a szentmisén, hogy milyen dicsőséget hozott a falunak egykori tanítványa. Márton szökevénynek számított a román hatóságok szemében, így nem látogathatott haza szülőfalujába. A Kolozsváron megjelenő Keleti Újság újságírója meglátogatja az olimpiai bajnok Korondon élő édesanyját, hogy megkérdezze: örül-e fia nagy sikerének? — Megsegítette a jó Isten, — mondta meghatottan az idős székely asszony. — Most én vagyok a legboldogabb s egyúttal a legszomorúbb anya a világon. A legboldogabb azért, mert fiam ilyen nagy-nagy dicsőséget szerzett a székely névnek. A legszomorúbb azért, mert nincs itt mellettem és nem ölelhetem a szívemre, mondta Marci édesanyja. A vigasztaló az egész történetben az, hogy a szülőfalunak sikerült keblére ölelni a bajnokot, a vándor székelyt, aki örök dicsőséget hagyott a falujára.

Balázs Árpád

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.