FOGARASI-HAVASOK TÚRAKALAUZ – könyvbemutató Székelyudvarhelyen

A Magyar Kormány, a Bethlen Gábor Alap, a Dextramedia Kft. és a Szent István Lovagrend anyagi támogatásával hiánypótló túrakalauz került az érdeklődők asztalára: a volt Magyar Királyság keleti határának nyomvonalát Határjárók a Kárpátokban címmel ismertető-sorozat első kötete jelent meg 2017 végén. E kiadvány székelyudvarhelyi bemutatójára kerül sor 2018. január 25-én, csütörtökön este 6 órától a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának Nyirő József termében (Márton Áron tér 4.). A könyvet ismerteti Kovács-Kendi Lehel, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) Székelyudvarhelyi Osztályának elnöke. 

A Határtúra Mozgalom, majd a belőle alakult Kárpát Gyepű Egyesület tagjai, Molnár Sándor és Kánya József irányításával 2003 óta járják Magyarország ezeréves határát. Lépteiket pedig a földrajzi környezet megismerésének, valamint a történelem feltárásának nemes szándéka vezette és vezeti továbbra is. Kezdetben Székelyföld keleti határvonala felderítésének fogtak neki, majd tevékenységüket Erdély és Románia egykori választóvonalára is kiterjesztették.

molnar_sanyi_portre
Molnár Sándor

 

A két ország határának nyomvonalát és a határjelek anyagát és formáját is pontosan rögzítő magyar-román szerződést 1890-ben írták alá Nagyszebenben, kijelölésére pedig 1900-ban került sor. A trianoni békediktátum után Erdélyben berendezkedett román hatalom azonban folyamatosan az akkor felállított határjelek eltüntetésén fáradozik. Éppen ezért óriási jelentőséggel bír a még létezők felkutatása és egy túrakalauz lapjain történő megörökítése, ami a Kárpát Gyepű Egyesület tagjainak érdeme.

A címkép Székely Árpád felvétele – a Negoj, Erdély határának legmagasabb pontja.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.