Az Európa Tanács felébredt?

Az Európa Tanács elfogadta a regionális és kisebbségi nyelvek védelmével és támogatásával foglalkozó jelentést, amely kiemelkedő jelentőségű a határon túl élő kisebbségek megsegítése szempontjából – mondta Hoffmann Rózsa KDNP-s országgyűlési képviselő az MTI-nek kedden Strasbourgból telefonon nyilatkozva. 

Hoffmann Rózsa, a KDNP politikusa – Fotó: MTI-archívum

A képviselő az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ülésén bemutatott jelentésről beszámolva elmondta, abban nagy hangsúlyt kap az oktatás kérdése, amely a nyelvi kisebbségek kulturális identitásának egyik alappillére, valamint az ukrán oktatási törvény aktualitása miatt is figyelmet érdemel.

Elmondta, hogy a jelentés kitér az anyanyelvű oktatás jelentőségére, a megfelelő tanárképzés megszervezésének fontosságára, az anyanyelvi tankönyvek alkalmazásnak szükségességére, valamint arra, hogy az államnyelvet hatékony módon sajátíthassák el a nyelvi kisebbségben élő közösségek. Kiemeli annak fontosságát, hogy a különböző nyelvi és regionális kisebbségek képviselői vegyenek részt a velük kapcsolatos döntések meghozatalában mind az oktatás, a közigazgatási nyelvhasználat, a média, valamint a kultúra területén.

Beszámolt arról is, hogy a jelentés az Európa Tanács valamennyi tagállamára vonatkozóan szakmai érvekkel alátámasztott ajánlásokat fogalmazott meg egyebek mellett a kisebbségek jogainak és nyelvhasználatának elismerésére, valamint a kisebbségi nyelv oktatásban történő használatának biztosítása érdekében.

A kereszténydemokrata képviselő elmondta, a jelentés az Európa Tanács által 1992-ben elfogadott Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájában megfogalmazottakon túl is előremutató kezdeményeseket tartalmaz például az on-line tartalmakra és az internetre vonatkozóan.

Az egyezmény megszövegezése óta bekövetkezett nagyléptékű technológiai fejlődésnek köszönhetően már új eszközök állnak rendelkezésre az információk eljuttatására. Ezek szabályozása során is fontos, hogy az államok és a szolgáltatásokat nyújtó vállalatok tekintettel legyenek a regionális és kisebbségi nyelvekre – emelte ki a képviselő.

Hoffmann Rózsa kitért arra is, hogy az ajánlásokban javaslatot tettek egy díj létrehozására, amelyet a regionális és kisebbségi nyelvek használatát aktívan segítő és népszerűsítő országok kaphatnának, tovább ösztönözve a kisebbségi nyelvek védelmének ügyét.

Kiemelte: különös aktualitást ad a jelentésnek az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) Minority Safe Pack nevű kisebbségvédelmi kezdeményezése. Az indítvány hasonló témában, EU-szinten ösztönözné a kisebbségek érdekeit szem előtt tartó jogalkotást. Az elfogadott jelentés elősegítheti a FUEN kezdeményezésének törekvéseit, valamint előmozdíthatja a nyelvi kisebbségek helyzetének napirenden tartását Magyarországon, valamint nemzetközi szinten – tette hozzá a képviselő.

Tájékozódjon ITT, és írja alá Ön is a kezdeményezést!

A Magyar Polgári Párt támogatja az állampolgárokat

Bíró Zsolt, az MPP parlamenti képviselője és Salamon Zoltán irodavezető – segítik a regisztrációt a közelgő országgyűlési választásokra és részt vesznek a FUEN-aláírásgyűjtésben is – Fotó: Simó Márton

Hétfőn, január 22-én sajtótájékoztatót tartott Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt parlamenti képviselője és Salamon Zoltán irodavezető Székelyudvarhelyen. A képviselő a továbbra is jól haladó magyar állampolgársági ügyintézésről szólva elmondta, hogy a kérelmek iktatása jó ütemben halad, Magyarország határain kívül 2018 végére eléri az egymilliót a 201 óta újonnan honosított magyar állampolgárok száma. Ennek pedig több mint ötven százaléka él Romániában.

A közelgő magyar országgyűlési választások alkalmából, amelyet április 8-án tartanak, segítik mindazokat a honfitársakat, akik saját maguk nem boldogulnak az internetes választási regisztráció során. Javasolja, hogy legkésőbb március 15-ig ejtsék meg a regisztrációt, s jelezzék, hogy mely városban, melyik konzulátuson kívánnak élni szavazati jogukkal.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy zajlik a Minority SafePack aláírásgyűjtése is, amelybe a másik két erdélyi magyar párt mellett az MPP szintén kapcsolódott. A területi irodák ezt is felvállalják, tájékoztatnak és bonyolítják az online-, valamit a hagyományos íveken történő aláírást. Romániában immár összegyűlt a vállalt kvóta, de egyelőre kétséges, hogy április 3-ig a hét érintett, illetve az akcióhoz csatlakozott országból sikerül-e begyűjteni az egymillió támogatót.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.