Meghalt VERESTÓY ATTILA szenátor

Hatvanhárom éves korában elhunyt Verestóy Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora, aki a rendszerváltozás óta a romániai magyarság egyik meghatározó politikusa volt. A vegyész végzettségű Verestóy Attila 1990 óta volt Hargita megye RMDSZ-es szenátora, és hosszú ideig az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője.

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke szerdán a médiának nyilatkozva elmondta, Verestóy Attila hónapok óta súlyos betegségben szenvedett, Bécsben kezelték, ott hunyt el. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közölte, hogy a szenátor kedd este halt meg.

Az RMDSZ egyik alapító tagja volt. Tanulmányait Székelyudvarhelyen végezte, majd 1978-ban a Bukaresti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán szerzett oklevelet. 1983 és 1989 között a Bukaresti Szervetlen Vegyipari Kutatóintézet tudományos kutatója volt. A rendszerváltozáskor azonnal politikai és közéleti szerepet vállalt.

Az RMDSZ egy közösségi portálon hangsúlyozta, Verestóy Attila szenátorként és az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének elnökeként életét és munkásságát a magyar közösség szolgálatába állította. Az RMDSZ saját halottjának tekinti a politikust.

Markó Béla az immár néhai szenátort a párbeszéd híveként jellemezte, aki – mint mondta – az ország demokratikus intézményeit létrehozó politikusnemzedékhez tartozott.

DSCN8592
Verestóy Attila Homoródalmáson a 2016-os Barlangfesztivál alkalmából – Tikosi László polgármester és Antal István társaságában – Fotó: Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Liviu Dragnea, a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a közösségi médiában közzétett rövid részvétnyilvánításában Verestóyt olyan építő és párbeszédre kész politikusnak nevezte, aki részt vett Románia számára meghatározó több törvénytervezet kidolgozásában.

Ion Iliescu volt államfő a Mediafax hírügynökségnek elmondta: Verestóy Attila azon politikusok egyike volt, aki támogatta valamennyi politikai párt együttműködését, valamint a románok és a magyarok közötti jó viszonyt.

Az MTI közlése nyomán.

Élő Székely Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.