Magyar Kultúra Napja 2018

Kölcsey Ferenc szatmárcsekei tartózkodása idején, 1822/1823 fordulóján, januárban írta, majd 22-én rögzítette végső formában Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból című költeményét, amely Erkel Ferenc zenéjével (1844) vált az egységes magyar nemzet himnuszává. 1989 óta minden évben ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, amikor Budapesten állami kitüntetéseket adnak át, és szerte a Kárpát-medencében népet, nemzetet, nyelvet erősítő ünnepségeket és műveltségi vetélkedőket tartanak.

Székelyudvarhelyen 1991 óta szerveznek az alkalomhoz illeszkedő ünnepségeket, korábban a városi önkormányzat és a művelődési ház, bő évtizede pedig a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont bonyolítja és hangolja össze a programokat.

Néhány székelyudvarhelyi rendezvényről

Csütörtökön, január 18-án, 17.00 órától a Haáz Rezső Múzeumban kiállításmegnyitóval kezdődik a programsorozat. Ugyancsak csütörtökön, 18.00 órától az Udvarhelyszéki Fúvószenekar ad ünnepi koncertet a volt Stúdió Moziban. Pénteken 17.00 órakor nyitják meg a Művelődési Ház koncerttermében a XVII. Nemzetközi Magyar Fotószalon kiállítását. Hat órától kezdődően operettgála lesz a Városháza Szent István-termében, majd héttől a Tomcsa Sándor Színház Felsültek vs. Szerelem című előadását lehet megnézni.

Szombaton délután öt órakor az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete szervezésében Kulturális örökségünk az élő népművészetben címmel nyílik tárlat a Városi Könyvtárban, majd hattól újabb kiállításmegnyitó következik a Haáz Rezső Múzeumban A magyar festészet remekművei kerülnek az Üzenet a frontról című tárlat helyébe. Este héttől a Migránsoook stúdió-előadást játssza a Tomcsa Sándor Színház.

A kiállítás plakátja

Vasárnap, a rendezvénysorozat csúcspontjaként, 17.00 órától ünnepi gálaműsor lesz a Művelődési Ház koncerttermében, ekkor adják át az idei Udvarhelyszék Kultúrájáért-díjakat olyan személyiségeknek, akik tevékenységükkel öregbítették a város hírnevét. Az eseményen egy kisfilmet is levetítenek a díjazottakról, zárásként pedig a Szentegyházi Gyermekfilharmónia lép fel.

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia fellépése önmagában is ünnep – Farkas Antal felvétele (archív)

Hétfőn, 17.00 órától a Művelődési Ház oszlopos termében a Cimbora Gyerekek Klubja alkotásaiból nyílik kiállítás, majd hattól a Városi Könyvtárban lesz az utolsó program: az Ének a Küküllőhöz című CD-t mutatják be, amely a Hazanéző kulturális folyóirat költőinek megzenésített verseit tartalmazza.

Címképen: Kölcsey Ferenc mellszobra Szegeden a Dóm árkádjának nyugati szárnyában – Fűz Veronika alkotása (2001).

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.