Mocsok a szőnyeg alatt

Megint elfelejtettek valamit Bukarestben. Történetesen azt, hogy a leköszönt miniszterelnök gyűlöletbeszédet folytatott. Nem veszik tudomásul, hogy teljesen éretlenek arra a szerepre, amelyet betöltenek. Itt feljelentésnek, európai szintekig hatoló cirkusznak kell történnie, hogy elérje az egykor művelt, okos és humánus, de romjaiban is nagyszerű Európa felelőseinek ingerküszöbét. Romániában fasiszta megnyilvánulások történtek. A sikkasztást, a hűtlen kezelést bocsánatos bűnnek tartják, az elhangzott uszításnak pedig nincs következménye. Sok mocsok van az ószeren vett perzsa alatt. Fekete a lelkiismeret, csak a máz cifra rajta…

A magyar kisebbség politikai elitje máris kételkedik abban, hogy a szociáldemokraták, miközben arról gondoskodnak, hogy folyamatosan magukra vonják a figyelmet, és legnagyobb gondjuk a pártviszály csillapítása, nem az ország vezetése. És egyáltalán nem biztos, hogy ezzel a garnitúrával együtt lehet dolgozni. Éretlen és kulturálatlan a román politikum. Folyton gondoskodik arról, hogy a bányászbéka szintjéig jusson. A nacionalista gőg pedig hatalmas és eláraszt mindent.

Van vagy nincs bocsánat?

szilagyizsolt-este-balrol
Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke

„A szociáldemokraták nem csak az országot nem voltak képesek kormányozni, de saját pártjukon belül sem tudtak rendet teremteni. Egy azonban biztos: óvatosnak kell lennünk, mert e mostani esettel is bebizonyosodott, hogy egy ilyen kormány támogatása nehéz helyzetbe hozza az erdélyi magyarságot” – jelentette ki a Néppárt elnöke, majd hozzátette: az új miniszterelnöknek bocsánatot kell kérnie elődje korábbi – akasztásos – kijelentéséért.

Az új román miniszterelnöknek bocsánatot kell majd kérnie elődje kijelentéséért – nyilatkozta sajtómegkeresésre Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. A politikus kijelentette: a Szociáldemokrata Párt (PSD) az egyetlen lehetséges megoldást választotta akkor, amikor elbocsájtotta a kormányzásra alkalmatlan Mihai Tudose miniszterelnököt.

„Azért tettünk büntetőfeljelentést Mihai Tudose ellen, mert példa nélkülinek tartjuk azt, hogy egy funkcióban lévő miniszterelnök akasztással fenyegessen egy teljes nemzeti közösséget, azokat a székely embereket, akik büszkék kultúrájukra és használni akarják szimbólumaikat. Ez a fajta megfélemlítési kísérlet tűrhetetlen, ezért világosan ki kell mondanunk: egy demokratikus, a kölcsönös tiszteleten alapuló, Romániában akarunk élni” – hangsúlyozta Szilágyi.

„Tartok tőle, hogy az új miniszterelnökjelölt is foglya lesz annak a nacionalista gondolkodásmódnak, amely eddig is jellemezte a bukaresti elitet, ám immár mindenki számára világos: egyértelmű változásra van szükség a közélet minden területén, s nem csak a neveknek, a politikának is változnia kell” – mondta a Néppárt elnöke, aki az új miniszterelnöktől elvárja, hogy ne utasítsa vissza a román-magyar párbeszédet.

Forrás: Neppart.ro

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.