Test és lélek EGYÜTT – a MÁRIA ÚTON

Erdélyben jelenleg a Mária út öt szakasza jelképezi a vallási, kulturális összetartozást és a felekezetek közötti egyetértést, hangsúlyzva a zarándoklatok üzenetét. Ezek az útvonalak különböző településeken vezetnek át, lehetőséget adva más-más szokások megismerésére, a természetben töltött idő az átélés és az önismeret erősítésének feltételeit teremti meg.

9 oldal.indd
Borboly Csaba megyei tanácselnök, Böjte Csaba OFM és Barabás Csaba kabinetfőnök a hétfői sajtótájékoztatón- Fotó: László F. Csaba

Január 15-én, hétfőn sajtótájékoztatón ismertették az egyik ilyen útvonal kiépítésének terveit, ehhez elengedhetetlennek bizonyul a helyiek segítőkészsége. Parajdtól egészen Csíksomlyóig vezetne a Mária út, amelyet a felhívás szerint gyalogszerrel kell majd megtenni.

csiksomlyo_kegytemplom
A csíksomlyói Kegytemplom – Simó Márton felvétele

– Test és lélek is útra kel majd ezen a zarándoklaton, amelynek alkalmával lehetőség lesz a feltöltődésre, az elmélkedésre. Fontos, hogy mozogjunk, és ezen a 112 kilométeren, s ne autóval haladjunk, hanem egymás mellett sétálva érjünk el a végső megállóig – közölte Böjte Csaba ferences szerzetes, kiemelve, hogy ily módon vesz majd részt a pünkösdszombati csíksomlyói zarándoklaton.

zarandok1

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke üdvözölte azt a széles összefogást, amelyet a Mária út projekt megvalósítása során tapasztalt, és hangsúlyozta a zarándokút megtételének fontosságát. A sajtótájékoztatón elhangzott, tartalommal igyekeznek megtölteni az ötnapos búcsújárást, amelynek elsődleges célja a komfortzónából való kilépés lesz. Barabás Csaba kabinetigazgató elmondta, zarándokútlevelet kapnak azok, akik gyalog vagy kerékpárral, esetleg lóháton teszik meg a kijelölt útvonalat, amelynek mentén a tervek szerint szálláshelyeket alakítanak ki.

– A kisebb települések is profitálhatnak a kezdeményezésből, hiszen ha több háztartás is bekapcsolódik a zarándokok fogadásába, akkor az mindenkinek előnyös lesz – jelentette ki a kabinetigazgató.

Urbán Erik csíksomlyói ferences templomigazgató is csatlakozott az előtte szólókhoz, megjegyezve, hogy egész éves zarándokútról van szó, hiszen nemcsak pünkösdkor kell hasonló felhívásokhoz csatlakozni, hanem az év 365 napján bármikor lehetőségünk lesz rá.

LEGYÜNK EGYÜTT – TESTBEN ÉS LÉLEKBEN A MÁRIA ÚTON!

– Ez a zarándokút keretet ad az európai keresztény embernek, hiszen a vallásos élet lelkiismereti döntés is egyben, és azok, akik önként indulnak el ezen az úton, továbbépítik ezt a lelkületet – jelentette ki Solymosi Alpár unitárius lelkész, aki részvételéről biztosította a jelenlévőket.

zarandok2

Ugyanakkor arról is szó esett, hogy a már megépített útvonalakat helyenként megrongálták, és hogy Hargita megyében kevés a zarándokvezető vállalkozó. Mindezekre Kovács János gondok, nyugalmazott földrajztanár világított rá, akinek gondolatait Borboly Csaba egészítette ki, leszögezve: biztosítani fogják a megfelelő körülményeket, és biztonságossá teszik a kijelölt út szakaszt a zarándokok számára.
Bálint Lóránt, a Romániai Magyar Cserkészszövetség vezetője a fiatalok mozgósítását hangsúlyozta, ígérve, hogy a cserkészek mindenben részt vesznek majd.

– Ne csak az idősebb korosztály mutassa meg magát! A cserkészek járják a természetet, de nem mindegy, miként, ezért fontos, hogy tudják mire figyeljenek a lelki ösvényeken – hangsúlyozta Bálint Lóránt.

A tervek szerint az útvonalat jelzésekkel látják el, sérülésmentes programot terveznek a szervezők, akik minden érintett településről várják az önkéntes szállásadókat.

– Ez nagy lehetőség a népünk megmutatására. A székely vendégszeretet széles körben ismert, és remélem, sokan csatlakoznak a felhíváshoz – hangsúlyozta Böjte Csaba.

A Mária út utolsó 100 kilométeres szakasza Parajdon kezdődik és továbbhalad Atyha–Etéd–Farkaslaka–Oroszhegy–Zetelaka–Kápolnásfalu és Szentegyháza irányába, majd Csíksomlyón ér véget.

maria_ut

Három alternatív útvonal lesz

Azok számára, akik gyalogosan vagy lóháton kívánják megtenni a zarándoklat utolsó szakaszát a csíksomlyói kegytemplomig, három, különböző nehézségi fokozatú útvonalat alakítanak ki a következő hetekben-hónapokban, és tesztelnek majd 2018. május 13. és 18. között.

I. 112 km (5 nap, vasárnap–csütörtök) Parajd – Atyha – Etéd – Farkaslaka – Oroszhegy – Zetelaka – Kápolnásfalu – Szentegyháza – Csíksomlyó;

II. 95,5 km (4 nap, vasárnap–szerda) Atyha – Etéd – Farkaslaka – Oroszhegy – Zetelaka – Kápolnás – Szentegyháza – Csíksomlyó;

III. 99,5 km (4 nap, vasárnap–szerda) Sóváradi Keresztelő Szent János Remeteség – Etéd – Farkaslaka – Oroszhegy – Szentegyháza – Csíksomlyó.

MARIA UT_2

Forrás: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata, Hargita Népe

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.