Magyar rendőrök kerestetnek

Országos szinten összesen 770 helyet hirdetett meg a rendőrség a napokban, ez megyénként akár több tucat állást is jelent. Több állásra magyarul tudó szakemberek jelentkezését várják. Az elmúlt év végén az országos rendőrség felmérte, mely szakterületeken van humánerőforrás-hiány, ezzel magyarázható a meghirdetett állások ilyen nagy száma – nyilatkozta Ádám Gábor, az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjának vezetője. Hozzátette, a rendőrség minden évben periodikusan feltölti szakemberekkel az állományát, most is ez történik.

Több megyében, több kapcsolódó szakmában is magyarul tudó szakemberek jelentkezését várja a rendőrség. A megyei rendőrkapitányságok holnapján megtalálható, hogy az adott megyében pontosan milyen helyeket hirdettek meg, és ezekhez milyen dokumentumok szükségesek. A versenyvizsga témáit szintén itt találják meg az érdeklődők. Hargita megyében pszichológust, logisztikai szakembert, könyvelőt, informatikus, nyomozót, raktárost keresnek. Kovászna megyében inkább adminisztrátorból, pénzügyi szakemberből, autószerelőből van hiány. De közlekedési rendőri állásra is várják a jelentkezőket. Maros megyében leginkább a nyomozókra van szükség, Kolozs megyében villanyszerelőből, pénzügyi szakemberből van inkább hiány.

 Jelentkezni január 19-ig lehet személyesen annál az egységnél, ahol a versenyvizsgát meghirdették. 

“Ami érdekesnek tűnt, hogy fizikai állóképesség-próba nem lesz. A jelentkezéshez általában olyan iratokra van szükség, amelyeket a rendőrakadémia felvételi vizsgáihoz is kérnek: önéletrajz, közép- vagy felsőfokú szakmai végzettségeket igazoló oklevelek, közvetlen családtagok bemutatása, állampolgárságot igazoló iratok stb. A versenyvizsgán írásbeli vizsga lesz” – mondta Ádám Gábor. Hozzátette, akinek sikerül a versenyvizsgája, és magasabb pozícióban foglalkoztatják, az tiszti fokozatot is kap, valószínűleg majd valamilyen alapképzésen is részt kell vennie.

Az országos rendőrállománynak mindössze töredéke, 1,25 százaléka tartozik valamely nemzeti kisebbséghez, most lehetőség van arra, hogy ezen javítsanak. Romániában a 2011-es népszámlálás adatai szerint az ország lakosságának 6,5 százaléka vallotta magát magyarnak.

Címképen: a Kocsis-ikrek, Sándor és Szabolcs 2006 óta dolgoznak a Maros Megyei Rendőrkapitányság állományában – Fotó: Politia.ro.

Forrás: Kolozsvári Rádió

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.