A BARABÁS MIKLÓS CÉH kolozsvári csoportjának tárlata

A Kolozs Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Kolozsvári Művészeti Múzeum a Barabás Miklós Céhhel közösen szervez a Barabás Miklós Céh kolozsvári csoportja művészeinek alkotásaiból éves képzőművészeti kiállítást, amelynek megnyitójára csütörtökön, 2017. január 18-án, 18.00 órától kezdődően kerül sor a kolozsvári Művészeti Múzeum földszinti, időszaki kiállítóterében.

A romániai magyar képzőművészeket tömörítő, 175 tagú Barabás Miklós Céh legnépesebb, kolozsvári csoportja immár hagyományosan, minden év januárjában rendezi meg értékfelmérő kiállítását.

Barabas_plakat

A Céh tavaly országos kiállítással jelentkezett a Kolozsvári Művészeti Múzeumban, amelyen több mint másfél száz művész vett részt. De ilyen nagyszabású rendezvényre csak négy-öt évente kerülhet sor. Az éves, értékfelmérő tárlatok, amilyen ez a mostani is, a helyi értékeket vonultatják föl: a kolozsvári és Kolozsvár környéki művészek közelmúltban készült munkáiból nyújtanak ízelítőt. Tematikai és stiláris megkötés nélkül, csupán a minőségre koncentrálva, a legnagyobb változatosságban sorakoztatják fel a Barabás Miklós Céhbe tömörült alkotók kínálatát. Festők, szobrászok, grafikusok, keramikusok, üveg-, textil- és fotóművészek a huszonévesektől a száz felé közelítőkig mutatják be egy-két munka erejéig múlt évi termésük színe-javát.

Ez a változatosság azonban nem csupán a műfaji sokrétűségre vonatkozik. A Barabás Miklós Céh tagsága ugyanis nem egyfajta művészeti ideológia mentén szerveződött. Berkeiben a legkülönfélébb művészi hitvallású alkotók kaptak helyet. Ilyenformán a klasszikus hangvételű munkáktól a posztmodernig, a figuralitás jegyében fogantaktól a geometriai és lírai absztraktig, a legkülönbözőbb technikában megvalósított művészi alkotások vallanak készítőik érzelem- és gondolatvilágáról, elképzeléseikről, újszerű kísérleteikről. Hagyomány és nyitás a legkorszerűbb kifejezési formák felé – alakulásától ez jellemezte a Barabás Miklós Céh alkotógárdáját. A legnemesebb erdélyi hagyományok továbbélésének és sajátos, 21. századi változatainak példáival találkozhatunk ezen a tárlaton is, de ugyanakkor azzal a totális szabadsággal is, amely korunk művészetét, a mindenkori avantgárdot jellemzi.

meghivo.jpg

A BMC mintegy hatvan tagot számláló kolozsvári csoportja és meghívottaik a gondolkodás- és ízlésbeli sajátosságok felszínre hozatalával, színekbe, fényekbe, formákba konkretizálásával érzékeltetik a régió sajátosságait, vallanak ars poeticájukról, alakítják a stílusok sajátos találkozóhelyévé a barokk palota tágas tereit.

A kiállítás megnyitóján felszólal majd dr. Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum menedzsere; Kolozsi Tibor, a Barabás Miklós Céh elnöke; Németh Júlia műkritikus és dr. Bordás Beáta, a kiállítás kurátora.

A kiállítás 2017. február 4-ig lesz megtekinthető.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak.

bmc_logo

www.bmceh.ro

Az Erdélyi Művészet közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.