Sükösd Ferenc-kiállítás

A Maros Megyei Múzeum szervezésében január 12-én 17.00 órától Sükösd Ferenc (1933–1972) marosvásárhelyi festőművész kiállításának megnyitójára kerül sor a marosvásárhelyi várban, a Régészeti és Történeti Múzeum épületében. A kiállítást megnyitja Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Nagy Miklós Kund műkritikus.

zold_taj
Sükösd Ferenc: Zöld táj

Sükösd Ferenc festőművész Alsósófalván született 1933. március 5-én és Marosvásárhelyen hunyt el 1972. december 22-én. 1949 és 1953 között a Zene- és Képzőművészeti Líceum tanulója volt Marosvásárhelyen, majd 1953-1959 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Mesterei: Kádár Tibor, Miklóssy Gábor. 1960-1972 között a Marosvásárhelyi Képtár muzeológusa. 1970-ben Vida Árpád marosvásárhelyi gyűjteményes kiállításának szervezője. Az Igaz Szó (Marosvásárhely) 1972 decemberében megjelent, a kortárs erdélyi képzőművészetet összegező számának egyik szerkesztője. Igen fiatalon, tragikus hirtelenséggel hunyt el, de így is jelentős és maradandó életművet hagyott az utókorra.

sf_haz
Sükösd Ferenc: Ház

Szülőfaluja általános iskolája 1990-ben vette fel Sükösd Ferenc nevét, 1995-ben emlékháza nyílt ugyanott.

tukor_elott
Sükösd Ferenc: Tükörben – önarckép

Festészete tematikájában egyrészt bensőségesen családias, másrészt a szülőföld szociális és kulturális meghatározottsága iránt vállalt felelőssége értelmében, hazafias volt. Belső kíváncsiságtól fűtött kísérletező kedvvel kutatta a klasszikus és a kortárs európai irányzatok – saját festészetében jól hasznosítható, ugyanakkor visszafojtottságában is eruptív személyiségéhez közel álló – formalehetőségeit. Jelentősek az absztrakció határán keletkezett, hol kirobbanó gesztusokkal, hol nagy érzékeny foltokban fogalmazott tájképei és szimbolikus erejű állatküzdelmeket megjelenítő expresszív festményei, valamint családtagjait és az erdélyi tájat megjelenítő tömören fogalmazott grafikái. (Vécsi Nagy Zoltán)

Címképen: Sükösd Ferenc Tájkép alakkal.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.