A HIT ISTEN AJÁNDÉKA – 450 éves az Unitárius Egyház

Hálaadó ünnepséggel és emlékjel-hagyással emlékeznek a vallásszabadság törvénye kihirdetésének évfordulóján. A 450 esztendővel ezelőtt lezajlott 1568-as tordai országgyűlés vallásügyi határozatának évfordulóján, az erdélyi történelmi egyházak együttműködésében hálaadó ünnepségre és emlékállításra kerül sor január 13-án, szombaton 10 óra 30 perctől, Tordán a főtéri római katolikus templomban (Köztársaság/ Republicii tér, 1. szám).

Torda_katolikus_templom
Torda főtéri katolikus temploma, ahol a hagyomány szerint kimondták a vallásszabadságot

A hálaadó ünnepség keretében felavatásra kerül a Liviu Mocan szobrászművész által készített Vallásszabadság Emlékmű a római katolikus templomkertben. A megemlékezés a tordai színházban és a Jósika Miklós Elméleti Líceumban zajló állófogadással, valamint a jeles eseményt idéző Körösfői-Kriesch Aladár által készített festmény megtekintésével zárul a helyi múzeumban.

unitarius_450

A Magyar Unitárius Egyház kiemelt jubileumi rendezvényei a vallásszabadság évében

A Magyar Unitárius Egyház 2018-ban rendezvényekkel emlékezik meg az Erdélyi Országgyűlés 1568. évi vallásügyi törvényalkotására és az egyház megalakulására.

A tordai rendezvény előestéjén, 2018. január 12-én a kolozsvári belvárosi unitárius templomban ünnepi koncertre kerül sor. Elhangzik Alan Williams brit zeneszerző Híd menny és föld között című művének ősbemutatója. Az erre az alkalomra született zenemű elhangzása után válogatás következik Bartók Béla 44 duójából a feldolgozott népdalok eredeti változatával együtt.

KGB_0248
A február 9-én tartott sajtótájékoztatón Gyerő Dávid főjegyző, az Unitáriusok és Univerzalisták Nemzetközi Kongresszusa (ICUU) elnöke, Bálint-Benczédi Ferenc püspök, Farkas Emőd főjegyző és  Kovács István közügyigazgató

Az évadkezdő ünnepségeket követő további jubileumi rendezvényeink fontosabb adatai alább olvashatók (időrendben).

Ünnepi konferencia és kiállítás, Brüsszel, 2018. január 23.
Az erdélyi vallásszabadság örökségét bemutató többnyelvű kiállítás és konferencia helyszíne az Európai Parlament brüsszeli székhelye.

A Vallásszabadság Házának avató ünnepsége, Kolozsvár, 2018. július 7.
A Magyar Unitárius Egyház kiemelt fontosságú fejlesztési terve a korábban püspöki rezidenciaként szolgáló középkori ingatlan felújítása és közösségi célokat szolgáló intézménnyé való átalakítása. A patinás épületben létrehozott új intézmény a Vallásszabadság Háza nevet kapta; rendeltetése, hogy közösségi színhelyként, valláskutató központként, egyházi múzeumként segítse hivatásukban az erdélyi magyar egyházakat és szolgálja a vallásszabadság eszméjét.

KGB_0180
A püspöki Hivatalban tartott sajtótájékoztatón Kiss Gábor készített fotókat

Dávid Ferenc Emlékzarándoklat (XXI. kiírás), Déva, 2018. november 10.
Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylettel karöltve évente megszervezik a Dávid Ferenc Emlékzarándoklatot. A zarándoklat helyszíne a dévai vár, amelynek falai között az 1579 novemberében bekövetkezett haláláig Dávid Ferenc életfogytiglani börtönt szenvedett.

Dávid Ferenc-emlékszobor avatóünnepsége, Sepsiszentgyörgy, 2018. november 17.
Az egyház-alapító püspök köztéri szobra a helybeli önkormányzat és a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség együttműködésében valósul meg.

A Magyar Unitárius Egyház Zsinatának ünnepi ülése és Dávid Ferenc szobrának felavatása, Kolozsvár, 2018. december 8.
Az egyház törvényhozó hatóságának ünnepi ülésén kifejezik Isten iránti a hálát a gondviselésért, valamint mindazokért a tettekért, amelyekkel a magyar unitáriusok az embertársaikat és nemzetüket szolgálják 450 esztendeje. A zsinati ülés keretében – a kolozsvári belvárosi unitárius templom udvarán – avatják fel az egyház-alapító vértanú püspök emlékét őrző második köztéri szobrot.

unitarius_cimer

A fenti jubileumi rendezvények mellett ünnepvárón tekintenek 2018. március 9-re, amikor Magyarország Országgyűlése ünnepi ülés keretében készül megemlékezni jogelődje, az Erdélyi Országgyűlés 1568. január 6–13. közötti ülésszakára, ahol a világon először, addig sehol nem ismert mértékben foglalták törvénybe a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogot. Az ünnepi ülést követően az Országházában szakmai emlékkonferenciára és alkalmi kiállításra kerül sor, majd a nap zárásaként a Pesti Vigadóban gálaműsort szerveznek.

A fentiek mellett egyház-szerte megannyi más ünnepséget és jubileumi programot tartanak, kiadványokat jelentetnek meg és más formában is igyekeznek méltóképpen megünnepelni a vallásszabadság évét.

david_ferenc_ko
A kolozsvári belvárosi unitárius templom előterében álló Dávid Ferenc-kő – a hagyomány szerint a vallásalapító püspök ezen állva hirdette ki a tordai országgyűlés határozatát a vallási türelemről

Címképen: Körösfői-Kriesch Aladár festményének reprodukciója.

A Magyar Unitárius Egyház Sajtóirodája közlése nyomán.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.